Politik eşitlik ideali açısından demokrasi kuramının eleştirisi
The critique of democracy theory from the ideal of political equality viewpoint
  1. Tez No: 770106
  2. Yazar: OĞUZHAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERTUGAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Philosophy, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Eşitlik, Demokrasi Eleştirileri, Radikal Demokrasi, Kamu Tercihi Teorisi, Political Equality, Criticism of Democracy, Radical Democracy, Public Choice Theory
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Etik-politik bir değer olarak eşitlik olgusu insanlığın kadim, fakat bir sonuca bağlanamamış tartışma konularından birini oluşturmaktadır. Eşitlik kavramı hakkında yapılan farklı yorumlar siyasal ideolojilerin de farklılaşmasına temel teşkil eden bir unsur olarak sosyal ve siyasal tarihi derinden etkilemiştir. Modern dönemde ise her ne kadar demokrasi ile birlikte hem varlıksal hem de politik haklar açısından insanların eşitliği genel olarak kabul edilir hale gelse de demokrasinin bu ideali ve insanlığa vermiş olduğu vaatleri pratikte ne derece gerçekleştirebildiği sorgulanır hale gelmiştir. Bu çalışmada eşitlik ve politik eşitlik olguları farklı açılardan irdelenerek, demokrasinin eşitliği ne derece gerçekleştirdiği veya gerçekleştirmesi gerektiği hakkındaki tartışmaları konu edinmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde eşitlik tanımları, eşitlik türleri ve kavramın tarihsel arka planı incelenmiştir. İkinci bölümde eşitlik ile demokrasi arasındaki ilişki ele alınarak eşitliğin gerçekleşmesi mümkün bir ideal mi yoksa ulaşılamayacak bir ütopya mı olduğu sorgulanmıştır. Son bölümde ise öncelikle mevcut demokrasilerin politik eşitlik hususundaki yetersizliğine ve politik eşitliğin daha da genişletilerek toplumun geneline yayılması gereğine vurgu yapan radikal demokrasi kuramı savunucuları ile karşıt görüş olarak modern dönemdeki siyasal sorunların kökeninde aslında politik eşitliğin bizzat kendisinin olduğunu iddia eden bazı liberteryen isimlerin görüşlerine yer verilmiştir. Söz konusu tartışmalar insanlığın ideal yönetim sistemi arayışında demokrasi ile politik eşitliğin geleceği konusunda önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of equality as an ethical-political value constitutes one of the ancient but unconcluded discussion topics of humanity. Different interpretations of the concept of equality deeply affected social and political history as a basis for the differentiation of political ideologies. In the modern era, although the equality of people in terms of both existential and political rights has become generally accepted with democracy, it has become questionable to what extent democracy can actually fulfil this ideal and its promises to humanity. In this study, equality and political equality phenomena are examined from different perspectives, as well as the debates about the extent to which democracy achieves or should achieve equality. In the first part of the study, definitions of equality, types of equality and the historical background of the concept are examined. In the second part, the relationship between equality and democracy is discussed, and it is questioned whether equality is an ideal that can be realized or an unattainable utopia. In the last part, the views of the advocates of the radical democracy theory, who emphasize the inadequacy of the existing democracies in terms of political equality and the need to expand political equality to the whole society; are compared to the views of some libertarian scholars, who argue the political equality itself is at the root of the political problems in the modern period. These discussions are important for the future of democracy and political equality in humanity's search for the ideal system of government.