Dendrokronolojinin kanıt temelli coğrafya öğretiminde kullanımı
Use of dendrocronology in evidence-based geography teaching
  1. Tez No: 770133
  2. Yazar: HAKAN TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇUKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Wood Products, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dendrokronoloji, Kanıt Temelli Öğrenme, Çevre ve Toplum, Coğrafya Eğitimi, Dendrochronology, Evidence-Based Teaching, Environment and Society, Geography Education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ortaöğretim müfredatında Coğrafya derslerinin kredilerinin düşürülmesi, seçimlik dersler haline getirilmesi; son yıllarda ÖSYM'nin yaptığı merkezi sınavlarda Coğrafya soruları giderek azaltılmıştır (YÖK 2017). Bu durumun öğrencilerin Coğrafya dersine yönelik ilgisini giderek azalttığı, Coğrafya öğretmenlerince sıklıkla dile getirilmektedir. Coğrafya derslerinin kredi, içerik ve ders çeşitliliği ile öğrencilerin ilgilerinin bu derse yönelik olumlu tutumlarındaki düşüş, Coğrafya eğitimi/Coğrafya öğretimi ile uğraşan pek çok araştırıcıyı yeni arayışlara yöneltmiş durumdadır. Acaba klasik öğretim yöntemlerine yeni yöntemler eklemek ve öğrencilerin Coğrafya konularına ilgisini, yeniden çekmek mümkün müdür? Bu soru bu tez çalışması için önemli bir lokomotif olmuştur. Bu çalışmanın amacı geleneksel yöntemlerle coğrafya öğretimi yapılan öğrenciler ile Dendrokronoloji yöntemi ile“kanıt temelli coğrafya öğretimi”yapılan öğrenciler arasında akademik başarı açısından anlamlı bir farklılık bulunup bulunmadığının ortaya konmasıdır. Literatür taramaları sonucunda Dendrokronoloji yöntemi ile coğrafya öğretimine ilişkin bir çalışmaya rastlanılmaması konunun önemini ve özgünlüğünü göstermektedir. Araştırma 2021-2022 eğitim öğretim yılının ilk döneminde Namık Kemal Lisesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma hem nicel hem de nitel bir özelliğe sahiptir. Araştırmanın nicel kısmında ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılırken nitel kısmında ise uygulama sonrasında öğrencilerin Dendrokronoloji yöntemi hakkında görüşlerini almak için ''Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu'' kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Namık Kemal Lisesindeki 11.sınıf coğrafya öğrencileri oluşturmaktadır. Deney grubu öğrencilerine Dendrokoronolojik kanıtlar ile coğrafya öğretimi yapılırken kontrol grubu öğrencilerine geleneksel yöntemlerden anlatım yöntemiyle coğrafya öğretimi yapılmıştır. Kanıt temelli eğitim kullanılan deney grubu öğrencileri, geleneksel yöntemlerle ders işlenen kontrol grubu öğrencilerinden daha yüksek bir akademik başarı yakaladığı tespit edilmiştir. Dendrokronolojik kanıtlarla işlenen coğrafya dersi öğrencilerin çevreye olan farkındalığını arttırmakta, deneysel bir yöntem olduğu için akılda kalıcı, yaparak-yaşayarak öğrenmeyi sağladığı için eğlenceli ve öğretici olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To give education of Geography an delective courses in secondary education credits; his son is taken from the course center in the exams of ÖSYM (YÖK 2017). Geography forth is education receives education for education, it is expressed to be transferred to Geography. The interest in the credit, contentand comprehensiveness of geography courses is aimed at tigh tening the irpositive attitudes towards this course, to the newly intende do rientation courses for many researchers dealing with Geography education/Geography teaching. Is it possible to designand re-draw Geography that can be applied and trained in classical teaching? This question has been an important engine forth is thes is work. The aim of this study is to determine whether there is a significant difference in terms of academic achievement between the students who were taught geography with traditional methods and those who were taught“evidence-based geography”with the Dendrochronology method. The fact that there is no study on teaching geography with the Dendrochronology method as a result of the literatüre review shows theim portance and originality of the subject. There search was carried out in Namık Kemal High School in the first semester of the 2021-2022 academic year. There search has both quantitative and qualitative characteristics. In the quantitative part of there search, the experimental design with pre-test post-test control group was used, while in the qualitative part,“Semi-Structured Interview Form”was used to gett he opinions of the students about the Dendrochronology method after the application. The sample of the research consists of 11th grade geography students in Namık Kemal High School. While the experimental group students were taught geography with Dendrocoronalogical evidence, the control group students were taught geography using traditional methods of narration. It has been determined that the students in the experimental group who used evidence-based education achieved a higher academic achievement thant he students in the control group who were taught with traditional methods. The geography lesson, which is taught with dendrochronological evidence, increases the awareness of the students to the environment, it is observed that it is catchy because it is an experimental method, it is fun and instructive because it provides learning by doing-experience.