Büyük güçlerin savunma politikası ve askeri kaynak mobilizasyonu: 1990-2020 yılları arasında Çin'in savunma politikası
Defense policy of great powers and military resource mobilization: China's defense policy between 1990-2020
- Tez No: 770190
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ALİ SONER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: China's Defense Policy, Regional Hegemony, Military Resource Mobilization, Decision-making Process
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Bu tezin amacı uluslararası sistemik sinyaller ve iç siyasi dinamiklerin büyük güçlerin savunma politikalarını nasıl biçimlendirdiğine yönelik kapsamlı bir analiz sunmaktır. Büyük güçler sistemik seviyede karşı karşıya kaldığı çeşitlilik arz eden faktörler ve kendi iç siyasi yapılarına göre savunma politikalarını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, tezin ilk hipoteziyle sistemik bir değişken olarak bölgesel hegemonya arayışının büyük güçleri askeri kaynak mobilizasyonuna ittiği iddia edilmiştir. İkinci ve üçüncü hipotezlerde ise iç politik değişkenler referans alınarak karar alım sürecinin yapısı ve milliyetçi ideolojinin askeri kaynak mobilizasyonuna etki ettiği ileri sürülmüştür. Teorik boyutlarıyla iddia edilen hipotezler vaka çalışması ve süreç izleme yöntemleri ile uluslararası sistemde büyük güç statüsünde bulunan Çin'in 1990-2020 yılları arası dönemdeki savunma politikaları analiz edilerek teste tabii tutulmuştur. Bu kapsamda üç ayrı vaka olarak 1) PLA kuvvetlerine bağlı savunma araçlarında modernizasyon ve inovasyon süreci, 2) Çin'in nükleer doktrini ve nükleer silah kapasitesi ve 3) Çin'in savunma sanayi ve ulusal silah üretimi belirlenen bağımsız, bağımlı ve ara değişkenler dahilinde incelenerek hipotezler ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this doctoral thesis is to provide a comprehensive analysis of how international systemic signals and intra-state dynamics shape the defense policies of the great powers. The great powers form their defense policies in line with the diverse determinants they face at the systemic and domestic levels. From this point of view, in the first hypothesis it is stated that the quest for regional hegemony as a systemic variable pushes the great powers to mobilize their military resources. In the second and third hypotheses, intra-state variables are taken as level of analysis, and it is argued that the structure of the decision-making mechanism and nationalist ideology have an impact on military resource mobilization. In order to test these theoretical hypotheses, case study and process tracing methods are used and China's defense policy between 1990-2020 is evaluated. By observing the selected cases which are 1) Modernization and innovation process in PLA forces, 2) China's nuclear doctrine and nuclear weapon capabilities, 3) China's defense industry and its national weapons production, the causality among dependent, independent and intervening variables of the thesis is proven.