ايات الحمد والشكر وربطها بمفهوم العبوديه من بدايه سوره الفاتحه الى نهايه سوره الاعراف
Hamd ile şükür âyetleri ve bunların kulluk kavramıyla ilişkisi (Fâtiha Sûresi'nin başından A'râf Sûresi'nin sonuna kadar)
  1. Tez No: 792832
  2. Yazar: ANWER JLAL AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hamd, Şükür, Ubudiyet, Kulluk, Ayetler, Fatiha, A'raf, Hamd, shukur, obudiyet, Ayet, Fatiha, A'raf
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışma, hamd ve şükür ayetleri ile bunların ubudiyet (kulluk) kavramı ile ilişkisini ele almaktadır. Araştırmada, hakiki tedebbürün anlamı üzerinde durulmakta, ayet-i kerimelerin siyakı bağlamında bu kavramlar arasındaki ilişkiyi ortaya koyan pek çok anlam ve belagat sırrı ortaya konulmaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde ayet, sûre, hamd, şükür ve ubudiyet kavramlarının lügat ve ıstılahi manaları açıklanmakta, hamd makamı, şükür makamı ve ubudiyet makamının yüce manaları izah edilmektedir. Ayrıca şükür ve hamdin meyveleri ve neticeleri anlatılmaktadır. Araştırma sırasında hamd ve şükür ayetlerinin, vaaz ve nasihat delaletleri taşıyan pek çok mana ifade ettiği, kulun Yaratıcısı ile bağlantısına ve Allah Subhânehu'nun kuluna lütfu ve nimetine işaret ettiği ortaya konulmuştur. Nitekim hamd ve şükür ayetlerinin ubudiyet kavramı ile bağlantısının, insanın Rabbi ile ve diğer insanlar ile olan ilişkilerini kapsadığından son derece önemli olduğu izah edilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, ilgili siyak bağlamı ve sûrenin genel akışı göz önünde bulundurularak ve ilgili belagat özellikleri dikkate alınarak, hamd ayetleri ve ayet makamı ile ubudiyet makamı arasındaki bağlantı ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise şükrün neticeleri, Allah'ın nimetleri artırmasıyla ve Yaratıcı ile olan bağın kuvvetlenmesiyle ortaya çıkan örnekler ve ibretler üzerinden şükür ayetleri incelenmiştir. Bu iki bölümün ardından sonuç bölümünde özetle, sûrenin genel akışı ve sûrenin ilgili ayetleri arasında son derece önemli bir bağlantı bulunduğu, sûrenin bu genel akışı, hamd ve şükür ayetleri ile Kur'anî îcaz arasında şüpheye yer bırakmayacak bir siyak ilişkisi bulunduğu gibi en bariz ve en önemli sonuçlara yer verilmiş, insanı tevhide, hak dine bağlılık göstermeye, Yaratıcısı Allah Subhânehu ile her zaman bağlantıda kalması gerektiğine, böylece hakiki kulluğun tahakkuk edip Allah'ın rızasının gerçekleşeceğine ilişkin olarak hamd ve şükür ayetlerindeki delaletler, örnekler, ibretler ve derslere işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study of the interpretation of the vocabulary and structures of verses of praise in the holy Qur'an has several benefits, as it is a recent study that has not been researched except in a rare few, as there is no comprehensive detailed study except an lonely study that merged the two requirements of the study without and discrimination. The reader of the holy Qur'an who contemplates its meanings finds the subject of praise in the Qur'an in abundance, even if he does not find the word praise in itself, but rather what indicates it , It is no coincidence that the verses of the Holy Qur'an opened with the first laud to ALLAH , Lord of the Worlds. ﴿All praise is to Allah, Lord of the Worlds﴾. Passing through the laud of Allah for himself, his angels and his messengers, as he praised and praised the pure and righteous of his creation, in addition to the innumerable praiseworthy deeds that the believer must do to praise Allah for them, and these two things, if they indicate anything, they indicate the importance of praise and laud. Therefore, the researcher sought in this study called (Verses of Praise and Laud in the Holy Qur'an) to clarify and reveal the locations of the verses of praise and Laud in the Holy Qur'an and to refer to their interpretation in an objectivity depending on the scholars of interpretation, both the late and the advanced among them, in order to serve the objectives of the research, as the researcher showed the difference Between praise and Laud, in addition to the high status of praise and Laud in the Holy Qur'an.