Diyarbakır koşullarında yetiştirilecek fiğ+tritikale karışımlarının ot verimi ve ot kalitelerinin saptanması üzerinde bir araştırma
Research on the determination of hay yield and hay quality of vetch+tritikale mixtures to be grown under conditions of Diyarbakır
  1. Tez No: 77043
  2. Yazar: ABDULLAH ÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fiğ, Tritikale, Karışım oram, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Vetch, Triticale, Mixture Rates, Southearn Anatolian n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
öz YÜKSEK LİSANS DİYARBAKIR KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLECEK FİĞ + TRİTİKALE KARIŞIMLARININ OT VERİMİ VE OT KALİTELERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTHIMA ABDULLAH ÇİL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yıl: 1998, Sayfa: 37 Jüri : Doç. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. A. Emin ANLARS AL Bu çalışma, Diyarbakır koşullarında yetiştirilebilecek Fiğ {Vida sativa) + Tritikale (Triticale x Secale) karışımında en uygun karışım oranını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlan; saf ekimlerin karışımlara göre ot verimi açısından daha düşük verimli olduğunu göstermiştir. En yüksek yaş ot (3447.6 kg/da ) ve kuru ot verimi ( 968.4 kg/da) ekimde % 40 fîğ+ %60 oranında tritikale kullanılan karışımdan en düşük yaş ot (2130.2 kg/da) ve kuru ot verimi (491.2 kg/da) saf fiğ ekiminden elde edilmiştir. En yüksek protein oram (% 22.5) saf fiğ ekiminden, en yüksek ham protein verimi ise %80 fiğ + %20 tritikale karışımından (110.87 kg/da) elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Diyarbakır koşullarında fiğ + tritikale için en uygun tohum karışımının % 40 fiğ+ % 60 tritikale olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS RESEARCH ON THE DETERMINATION OF HAY YIELD AND HAY QUALITY OF VETCH + TRITIC ALE MIXTURES TO BE GROWN UNDER CONDITIONS OF DİYARBAKIR ABDULLAH ÇİL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Year: 1998, Page: 37 Jury : Assoc. Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL This study was conducted to determine the most suitable mixture rate of vetch and triticale to be grown under conditions of Diyarbakır. As a result of this study, it was determined that pure sowings gave lower yields than mixtures. The highest yields of green herbage (3447.63 kg/da) and dried herbage ( 968.4) were obtained from the mixture including 40 % vetch and 60 % triticale, and the lowest yields (2130.2 kg/da and 491.2 kg/da) from the pure vetch sowing. The highest crude protein content (25.5 %) was obtained from the pure sowing of the vetch, however the highest protein yield (1 10.87 kg/da) was obtained from the mixture including 80 % vetch + 20 % triticale. From the results of the study, it was concluded that the most suitable sowing rate of vetch and triticale for the conditions of Diyarbakır could be 40 % vetch + 60 % triticale