Cerrahi operasyonların çizelgelenmesinde çok amaçlı hiyerarşik matematik modelleme yaklaşımı
A Hierarchical multi-objective mathematical modeling approach to scheduling general surgical operations
- Tez No: 77049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIZVAN EROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: sağlık sistemleri uygulamaları, çizelgeleme, matematiksel programlama, çok amaçlı karar verme, health systems, scheduling, mathematical programming, multiple- criteria decision making II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
öz DOKTORA TEZİ CERRAHÎ OPERASYONLARIN ÇİZELGELENMESİNDE ÇOK AMAÇLI HİYERARŞİK MATEMATİK MODELLEME YAKLAŞIMI S. NO YAN OĞULATA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Yıl: 1998, Sayfa: 149 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Prof. Dr. A. İhsan SÖNMEZ Doç. Dr. Tayyar ŞEN Cerrahi servisler bünyesindeki kısıtlı sayıdaki personel ve pahalı donanım, bu kaynakların etkin bir şekilde ortak kullanımını gerektirir. Bu amaçla, genel cerrahi bölümüne başvuran hastaların haftalık ameliyathane çizelgelerini üreten çok amaçlı hiyerarşik bir matematik model geliştirilmiştir. Modelde dikkate alman hedefler, ameliyathane kapasitesinin maksimum kullanımı, operasyonların gruplar arasında operasyon günleri ve süre kategorileri bazında dengeli dağıtımı ve hasta beklemelerinin minimize edilmesi şeklindedir. Ele alınan çizelgeleme probleminin zorluğu sebebiyle, problem üç hiyerarşik aşamaya bölünmüştür: 1) hasta seçimi, 2) operasyonların cerrahi gruplara atanması, 3) operasyon gün ve ameliyathanelerinin belirlenmesi. Geliştirilen modeller Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nden toplanan veriler ve simülasyon vasıtasıyla MPL optimizasyon dili kullanılarak test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A HIERARCHICAL MULTI-OBJECTIVE MATHEMATICAL MODELING APPROACH TO SCHEDULING GENERAL SURGICAL OPERATIONS S. NOYAN O?ULATA DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL Year: 1998, Pages: 149 Jury: : Yrd. Doç. Dr. Rızvan EROL : Prof. Dr. A. İhsan SÖNMEZ : Doç. Dr. Tayyar ŞEN Limited staff and equipment within surgical services require common use of these resources among multiple surgeon groups efficiently. For this purpose, a hierarchical multiple-criteria mathematical model is developed to generate weekly operating room schedules. The goals considered in the model are maximum utilization of operating room capacity, balanced distribution of operations among surgeon groups in terms of operation days, length of operation time, and minimization of patient waiting times. Due to the computational difficulty of this scheduling problem, the entire problem is broken down into manageable three hierarchical stages: 1) selection of patients, 2) assignment of operations to surgeon groups, and 3) determination of operation date and operating room. Developed models are tested on both the data collected in University of Çukurova, College of Medicine Research Hospital and the simulated data, using MPL optimization language.