Kurşunun mısır ve buğday bitkilerinde çimlenme ve gelişmeye etkileri
Effect of lead on germination and growth in maize (Zea mays l.) and wheat (Triticum aestivum l.)
  1. Tez No: 77050
  2. Yazar: GONCA KESER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAADET SAYGIDEĞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, Çimlenme, Gelişme, Zea mays, Triticum aestivum, Lead, Germination, Growth, Zea mays, Triticum aestivum
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KURŞUN'UN MISIR VE BUĞDAY BİTKİLERİNDE ÇİMLENME VE GELİŞMEYE ETKİLERİ GONCA KESER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. SAADET SAYGIDEĞER Yıl: 1998, Sayfa: 68 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Saadet SAYGIDEĞER Prof. Dr. Cengiz DARICI Doç. Dr. Burhan ARIKAN Bu çalışmada C4 bitkilerinden Mısır (Zea mays) ve C3 bitkilerinden Buğday (Triticum aestivum)'un çimlenme ve gelişimi üzerine Kurşun'un etkisi incelendi. Çimlenme deneylerinde Mısır ve Buğday tohumlan 0, 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 ve 1000 ppm Pb(N03)2 konsantrasyonlarına 5 gün süreyle maruz bırakılıp bu sürenin sonunda plumula, radikula ve amilaz aktiviteleri ölçülmüştür. Gelişme deneylerinde Mısır ve Buğday tohumlan kumda çimlendirildikten sonra 0, 50, 100, 500 ve 1000 ppm Pb(N03)2 ve besin çözeltisi ile sulandı. 20 gün sonra bitkilerin kök, gövde uzunlukları ölçülmüştür. Ayrıca kuru ağırlık, klorofil, azot ve bitkinin çeşitli kısımlarındaki kurşun akümülasyonu ölçülmüştür. Çimlenme deneyleri sonucunda tohumların yüksek konsantrasyonlardan olumsuz etkilendikleri görülürken gelişme deneyleri sonucunda bitkilerin görünüşünde anormallik görülmemiştir. Fakat kurşun alınımı konsantrasyon arttıkça artmaktadır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT MSc THESİS EFFECT OF LEAD ON GERMINATION AND GROWTH IN MAIZE (ZEA MAYS L.) AND WHEAT (TRİTİCUMAESTİVUML.) GONCA KESER DEPARMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. SAADET SAYGIDE?ER Year: 1998, Pages:68 Jury: Yrd. Doç. Dr. Saadet SAYGIDE?ER Prof. Dr. Cengiz DARICI Doç. Dr. Burhan AR1KAN In this study, effects of lead investigated with respect to on the growth and germination in maize (Zea mays L.) of C4 plants and wheat (Triticum aestivum L.) of C3 plants. The seeds of maize and were subjected to lead concantrations of 0, 1, 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 and 1000 ppm for germination tests. After 5 days amilase activity, the lengths of plumula and radicle of seeds were measured. At the growth tests, plants were irrigated with solutions 0, 50, 100, 500 and 1000 ppm of Pb(NÛ3)2 and Hoagland, after the of maize and wheat were germinated in sand. After 20 days, the lengths of shoots and roots of plants measured. Besides dry weigth the amounts of chlorophyll and nitrogen, accumulation lead were measured in the parts of plants. Uptake of lead increased with increasing lead concentration in the test solution. In the result of germination tests, seeds were negative affected at the higher concentrations. In the result of growth tests plants morphologically had no effected from high concentrations.