Kültür turizmi kapsamında mitolojik unsurların kentin turistik çekiciliğine etkileri: İzmir örneği
The effects of the mythological elements on the touristic attraction of the city within the scope of cultural tourism: The example of Izmir
- Tez No: 770502
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN DOĞAN GÜRBÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Mitoloji, Mit, Kültür Turizmi, İzmir, Tur Rotaları, Mitolojik Yerler, Mythology, Myth, Culture Tourism, Izmir, Tour Routes, Mythological Locations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon ve Turist Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Mit geçmişten günümüze kadar bilinçdışımızdaki öğelerin sözlü olarak yansımasıdır. Bu yansımalar insanüstü ya da doğaüstü varlıklara dönüşerek hem ilgi çekmiştir hem de sürükleyici bir hale gelmiştir. Dolasıyla mitolojik hikayelerde adları geçen yerler merak uyandırmıştır. Anadolu toprakları Yunan ve Roma mitlerinin başlangıcı olup bu topraklarda birçok mitolojik öykünün varlığı antik kentlerin de fazlalığı anlamına gelmektedir. İzmir, antik kent ve mitolojik hikâye açısından çok zengin bir şehirdir. Kimi zaman Homeros'un evi olarak adlandırılırken kimi zaman ise Amazonların şehri olarak anılmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında İzmir ile bağlantılı mitolojik hikayelerin kültür turizmi ile ilişkisi değerlendirilmiş ve mitolojik unsurların kent için çekim unsuru olup olmadığı ve kentin turistik çekiciliğine etkileri incelenmiştir. Bu tezin amacı İzmir'in kültür ve mitoloji zenginliklerinin ortaya konularak yeni alternatif mitolojik rotaların turizme kazandırılmasıdır. Bu kapsamda kültür turizminde kaynakların yeterli şekilde kullanılıp kullanılmadığı, turist rehberlerinin kent mitolojisine ne kadar hâkim oldukları ve bunu turistlere hangi ölçüde aktardıkları, İZRO'ya bağlı 10 profesyonel turist rehberi ile görüşülerek 20 soru üzerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak irdelenmiştir. Yapılan bu görüşmelerde betimsel analiz tekniği kullanılarak kişilerin deneyimleri kendi bakış açılarından değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, İzmir ile ilgili birçok mitolojik hikayelerin rehberlerce genel olarak bilindiği, turistik çekiciliklerinin olduğu ancak yetersiz tanıtıldığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, kimi rehbere göre bu hikayelerin çekim unsuru olduğu kimi rehbere göre ise çekim unsuru olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, kentin kuruluş mitlerinin turistik açıdan önemli rolü olduğu ve anlatım aracı olarak kısmen kullanıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Myth is the verbal reflection of the elements in our unconscious from past to present. These reflections turned into superhuman or supernatural beings, which attracted attention and became immersive. Therefore, the places mentioned in mythological stories aroused curiosity. The Anatolian lands are the beginning of Greek and Roman myths, and the presence of many mythological stories in these lands means the abundance of ancient cities. İzmir is a very rich city in terms of ancient city and mythological stories. Sometimes it is called Homer's house, and sometimes the city of the Amazons. In this Master of Arts thesis, the relationship between the mythological stories related to İzmir and cultural tourism has been evaluated and whether the mythological elements are attraction elements for the city and their effects on the touristic attractiveness of the city have been examined. The aim of this thesis is to introduce the cultural and mythological richness of İzmir and bring new alternative mythological routes to tourism. In this context, whether the resources are used adequately in cultural tourism, how well the tourist guides have knowledge of the city mythology and to what extent they explain this to the tourists, were discussed with 10 professional tourist guides affiliated with İZRO using semi-structured interview technique over 20 questions. In these interviews, the experiences of the people were evaluated from their own perspectives by using the descriptive analysis technique. In this study, it has been observed that many mythological stories about İzmir are generally known by the guides, have touristic attractions, but are poorly introduced. In addition, it was determined that some of these stories were an attractive element according to some guides and not attraction elements. However, it has been determined that the foundation myths of the city have an important role in terms of tourism and are partially used as a means of expression.