Cu,Zn, pirinç ve Fe'nin sulu çözeltilerdeki korozyon davranışları üzerine fosfat iyonlarının etkileri
The Effect of phosphate Ions (PO4-3) on the corrosion of Cu,Zn, brass and Fe in aqueous solutions
  1. Tez No: 77052
  2. Yazar: GÜRAY KILINÇÇEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Corrosion, Passivation, Corrosion Potential, Polarization. II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ Cu, Zn, PİRİNÇ VE Fe'NİN SULU ÇÖZELTİLERDEKİ KOROZYON DAVRANIŞLARI ÜZERİNE FOSFAT İYONLARININ ETKİLERİ GURAY KILINÇÇEKER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Mehmet ERBİL Yıl: 1998 Sayfa: 142 Jüri : Prof.Dr.Yüksel SARIKAYA : Prof.Dr. Gaye ERBATUR : Doç.Dr. Birgül YAZICI : Yrd.Doç.Dr. İlyas DEHRİ Demir, bakır, çinko ve pirincin sülfatlı ortamlardaki korozyon davranışlarına fosfat iyonlarınınn etkileri farklı sıcaklık (293 K, 313 K, 333 K ve 353 K) ve pH'larda (pH=2,l ; 7,2 ve 12,3) araştırılmıştır. Çalışmalarda elektrokimyasal üç elektrot tekniği uygulanmıştır. Demir, bakır, çinko ve pirinç, kalomel elektroda karşı ölçülen korozyon potansiyelinden itibaren önce katodik sonra da anodik yönde polarizlenerek akım-potansiyel eğrileri çizilmiştir. Elde edilen sonuçlardan, yüksek pH'larda (pH=7,2 ve 12,3) S04'2 iyonlarına göre, S04“2 + P04”3 iyonlarının birlikte demir, bakır ve pirincin korozyon hızım azalttığı belirlenmiştir. Çinkonun korozyon hızı da yalnız pH=12,3'de S04'2 + P04'3 iyonlarım içeren ortamlarda azalmaktadır. Düşük pH'da (pH=2,l) ise sıcaklık arttıkça demir, balar, çinko ve pirincin korozyon hızı hem S04"2 -2 hem de S04 + P04 iyonlarım içeren ortamlarda artmaktadır. Anahtar Kelimeler : Korozyon, Pasifleşme, Korozyon Potansiyeli, Polarizasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECT OF PHOSPHATE IONS (P043) ON THE CORROSION OF Cu, Zn, BRASS AND Fe IN AQUEOUS SOLUTIONS GÜRAY KILINÇÇEKER ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES CHEMISTRY DEPARTMENT ADVISER : Prof.Dr. Mehmet ERBİL Year: 1998 Page: 142 Jüri : Prof.Dr. Yüksel SARIKAYA : ProfDr. Gaye ERBATUR : Doç.Dr. Birgül YAZICI : Yrd.Doç.Dr. İlyas DEHRÎ The effects of phosphate ions on the corrosion behaviour of iron,cupper,zinc and brass (33%Zn,67%Cu) in sulphate solutions have been investigated. The effects of these ions have been studied under different temperatures (293-353 K) and pH values (2.1, 7.2 and 12.3). The three-electrode technique has been employed as the electrochemical method. The cathodic and anodic current-potential curves of iron were drawn starting from the open circuit potential measured against SCE. The 2- 3- results obtained indicate that at high pH values (7.2 and 12.3) S04 + P04 ions 2- together reduce the corrosion rate of iron, cupper and brass more than does S04 alone, and render it passive. The corrosion rate of zinc is also decreased at only 2- 3- pH=12,3 medium contains S04 + P04 ions. At low pH values (2.1) it was found that as the temperature increases the corrosion rate of iron,cupper,zinc and brass increases in S04 andS04 +P04 solutions.