Teknolojik liderliğin öğrenen okula etkisinde öğretmenlerin teknolojik entegrasyon öz yeterliğinin aracılık rolü
The mediating role of teachers' technological integration self-efficiency in the effect of technological leadership on the learning school
  1. Tez No: 770605
  2. Yazar: YAKUP ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: teknolojik liderlik, teknoloji entegrasyonu, özyeterlik, öğrenen okul, technological leadership, technology integration, learning school, self-efficacy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmada, kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin algılarına göre teknolojik liderliğin öğrenen okula etkisinde öğretmenlerin teknolojik entegrasyon özyeterliğinin aracılık rolünün ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma nicel yöntemde, ilişkisel desende tasarlanmıştır. Araştırma amacı doğrultusunda oluşturulan hipotezleri sınamak amacıyla istatistik paket programları kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili merkez ilçelerinde (Yakutiye, Palandöken, Aziziye) görev yapan 340 ortaöğretim öğretmeninden elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında Okul Müdürleri Teknolojik Liderlik Davranışı Ölçeği, Öğrenen Okul Ölçeği, Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada ileri sürülen altı hipotezden beşi kabul edilmiş, birisi reddedilmiştir. Araştırma bulgularına göre okul yöneticilerinin sergilediği teknolojik liderlik davranışlarının okulların öğrenen örgüt olmasını ve öğretmenlerin teknoloji entegrasyon öz yeterliklerinin gelişmesini olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. Öğretmenlerin teknoloji entegrasyon özyeterliğinin güçlenmesi ise okulların öğrenen örgütler hâline gelmesine katkı sağlamaktadır. Araştırmada ulaşılan en önemli bulgu ise, teknolojik liderliğin hem doğrudan hemde teknoloji entegrasyonu özyeterliği aracılılığı ile öğrenen okul üzerinde dolaylı olumlu etkilere sahip olduğu bulgusudur. Diğer taraftan teknolojik liderliğin öğrenen okul üzerindeki dolaylı etkisi, öğretmenlerin teknoloji entegresyonu özyeterliğinin bilişim teknolojilerini kullandırma boyutu aracılığı ile gerçekleşmiştir. Son olarak dikkat çeken bir diğer önemli bulgu ise teknolojik liderliğin bilişim teknolojilerini kullanma aracılığı ile öğrenen okul üzerindeki dolaylı etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olmasıdır. Sonuçlar: Teknolojik liderliğin teknoloji entegresyonu özyeterliği aracılığı ile öğrenen örgütü dolaylı olarak etkilediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this research, it is aimed to reveal the mediating role of technological integration self-efficacy of teachers in the effect of technological leadership on learning school according to the perceptions of teachers working in public secondary education institutions. Method: This research was designed in quantitative method, relational design. Statistical package programs were used to test the hypotheses created for the purpose of the research. Descriptive statistics, Pearson Product of Moments Correlation Analysis and Structural Equation Modeling were used in the analysis of the research data. The research was carried out with the data obtained from 340 secondary school teachers working in the central districts of Erzurum province (Yakutiye, Palandöken, Aziziye) in the 2021-2022 academic year. Three different data collection tools were used to collect the research data: School Principals Technological Leadership Behavior Scale, Learning School Scale, and Self-Efficacy Perception Scale for Technology Integration. Findings: Five of the six hypotheses put forward in the study were accepted and one was rejected. According to the research findings, it has been understood that the technological leadership behaviors exhibited by the school administrators positively affect the schools' being learning organizations and the development of the technology integration self-efficacy of the teachers. Strengthening the technology integration self-efficacy of teachers contributes to the schools becoming learning organizations. The most important finding in the research is that technological leadership has positive effects both directly and indirectly on the learning school through technology integration self-efficacy. On the other hand, the indirect effect of technological leadership on the teaching school was realized through the technology integration dimension of teachers' self-efficacy to use information technologies. Lastly, another important finding is that the indirect effect of technological leadership on the learning school through the use of information technologies is statistically insignificant. Conclusions: It has been understood that technological leadership indirectly affects the learning organization through technology integration self-efficacy.