Sosyo-ekonomik özelliklerin kent merkezinin mimari biçimlenişine etkileri; Antakya kent merkezi örneği
Effects of socio-economic characteristics on architectural formation of the center of the city; sample of Antakya City center
- Tez No: 77066
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent Merkezi, Sosyo-Ekonomik Özellikler, Mimari Biçimleniş, Tarihsel Süreç, City Center, Socio-Economic Characteristics, Architectural Formation, Historical Process
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ SOSYO - EKONOMİK ÖZELLİKLERİN KENT merkezinin MİMARI BİÇİMLENİŞİNE ETKİLERİ; ANTAKYA KENT MERKEZİ ÖRNEĞİ H. SERDAR KILIÇOGLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Levin ÖZGEN Yıl: 1998, 84 Sayfa Jüri : Doç. Dr. Levin ÖZGEN : Prof. Dr. Erkin ERTEN : Prof. Dr. Tamer GÖK Sosyo-Ekonomik özelliklerin kent merkezi mimari biçimlenişine nasıl ve hangi yollarla etkide bulunduğunun kuramsal olarak araştırılması mimarlık disiplini açısından önemlidir. Böyle bir çalışma mimarlığa, gelecek uğraşı alanları ve tasarım ölçütleri oluşturma ve geliştirme açısından katkıda bulunacaktır. Bu yaklaşım somut bir mekanda çalışmayı gerektirir. Kuruluşundan günümüze değin 2500 yıl aralıksız yerleşme yeri olan ve değişik kültürlerin etkisinde kalan Antakya Kentinde merkezin, sosyo-ekonomik özelliklerle etkileşim içinde mimari biçimlenişinin incelenmesi bu anlamda önemli bir katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS EFFECTS OF SOCIO - ECONOMIC CHARACTERISTICS ON ARCHITECTURAL FORMATION OF THE CENTER OF A CITY; SAMPLE OF ANTAKYA CITY CENTER H. SERDAR KILIÇOGLU DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Ass. Prof. Dr. Levin ÖZGEN Year: 1998, 84 Pages Jury : Ass. Prof. Dr. Levin ÖZGEN : Prof. Dr. Erkin ERTEN : Prof. Dr. Tamer GÖK It is important to investigate the affects of socio-economic characteristics on the architectural formation of the city center. A conceptual study on the subject will contribute to determine and improve design limits, thus help architecture in future works. The city of Antakya, a settlement area for many different cultures for 2500 years is an excellent source for this study on architectural formation affected by socio-economic characteristics.