Kavunda bakteriyel meyve lekesi hastalığına neden olan Acidovorax Citrulli'nin bazı bitki uçucu yağları ile in vitro koşullarda kontrolü
Control of Acidovorax Citrulli caused bacterial fruit blotch disease on melon by some plant essential oils in vitro conditions
  1. Tez No: 770773
  2. Yazar: ESAT TEMTEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUDE FİGEN YEŞİLDAĞ, PROF. DR. İRFAN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel, Acidovorax citrulli, uçucu yağ, kavun, Antibacterial, Acidovorax citrulli, essential oil, melon
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada kavun üretimi yapılan bölgelerde ciddi ekonomik kayıplara neden olan Acidovorax citrulli'nin üç strainine (KVN1, KVN21 ve KVN22) karşı Salvia hydrangea DC Ex Bentham, Achillea arabica Kotschy, Thymus migricus Klokov & Des.-Shost, Lavandula angustifolia (Mill.), Mentha longifolia (L.) ve Artemisia absinthium L. bitkilerinden elde edilen uçucu yağların antibakteriyel etkinlikleri in vitro ortamda araştırılmıştır. Uçucu yağların antibakteriyel aktiviteleri agar disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiş ve uçucu yağların patojen gelişimini engelleme zonları ile kontrol grubunda tespit edilen zon değerlerinin ortalamaları arasındaki farkın istatistiksel olarak önem taşıdığı (p≤0.05) bulunmuştur. Thymus migricus uçucu yağı test edilen Acidovorax citrulli KVN1, KVN21 ve KVN22 strainlerine karşı oluşturduğu engelleme zonu ile en etkili yağ olarak tespit edilmiştir. Mentha longifolia ve Achillea arabica uçucu yağları ise patojene karşı en düşük antibakteriyel aktivite gösteren yağlar olarak saptanmıştır. Antibakteriyel etkinliği test edilen bitki uçucu yağlarının minimum engelleme konsantrasyonları belirlenmiş ve Thymus migricus uçucu yağının Acidovorax citrulli strainlerine karşı 7,8 ̶ 15,63 µl/ml konsantrasyonda aktivite gösteren en etkili yağ olduğu tespit edilmiştir. Bitkilere ait uçucu yağların kimyasal bileşenleri Gaz Kromatografisi – Kütle spektrometresi ile (GC/MS; Gas Kromatography and Mass Spectrometry) analiz edilerek belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, antibacterial activities of essential oils obtained from Salvia hydrangea DC Ex Benth, Achillea arabica Kotschy, Thymus migricus Klokov & Des-Shost, Lavandula angustifolia (Mill.), Mentha longifolia (L.) and Artemisia absinthium L. against the three strains of Acidovorax citrulli (KVN1, KVN21 and KVN22), which cause serious economic losses in melon production areas were investigated in vitro. The antibacterial activities of essential oil were determined by the agar disk diffusion method. The difference between the zones of essential oils to prevent pathogen growth and means of zone values detected in the control group was found to be statistically significant (p≤0.05). The essential oil of Thymus migricus has been identified as the most effective oil against the tested Ac strains. On the other hand, the essential oils of Mentha longifolia and Achillea arabica were found to have the lowest antibacterial activity against the pathogens. Minimum inhibition concentrations of the plant essential oils with tested antibacterial activity were identified and the essential oil of Thymus migricus has been determined as the most effective oil with 7,8 ̶ 15,63 µl / ml concentration against Ac strains. The chemical compounds of plant essential oils were determined Gas Kromatography and Mass Spectrometry (GC/MS) analysis.