Okul öncesi eğitim temelinde çocukların öz düzenleme becerileri ile ilgili Türkiye'de yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Examination of graduate thesis made in Turkey on the self-regulation skills of children on the basis of pre-school education
  1. Tez No: 770774
  2. Yazar: BARIŞ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Erken Çocukluk, Okul Öncesi Eğitim, Öz düzenleme, Education, Early Childhood, Preschool Education, Self-regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada Türkiye'de okul öncesi eğitim temelinde çocukların öz düzenleme becerilerini konu alan lisansüstü tezlerdeki konu ve yöntem temelli eğilimlerin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde araştırmada, doküman incelemesi yöntemi tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında dizinlenen öz düzenleme becerilerini konu alan 269 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Araştırmada yeterli büyüklükte örnekleme ulaşabilmek ve belli ölçütleri karşılayan özel durumlar çalışılmak istendiği için ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2012-2021 yılları arasında erişim izni olan, yazım dili olarak Türkçenin seçildiği, kapsam olarak okul öncesinin temel alındığı 63 lisansüstü tez oluşturmaktadır. Evrende yer alan 206 çalışma, erişim izni olmaması, Türkçeden başka bir dilin seçilmesi ve okul öncesi eğitim temelinde çocukların öz düzenleme becerilerini ele almaması nedeni ile araştırmanın dışında tutulmuştur. Seçilen tezler“Türkiye'de Okul Öncesi Eğitim Temelinde Çocukların Öz Düzenleme Becerilerini Konu Alan Lisansüstü Tezleri İnceleme Formu”aracılığı ile değerlendirilmiştir. Hazırlanan form aracılığı ile toplanan araştırma verileri, içerik analizi yolu ile çözümlenerek betimsel olarak tablolaştırılmış ve raporlaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda okul öncesi eğitim temelinde çocukların öz düzenleme becerilerini konu alan lisansüstü tezlerin yayımlanan lisansüstü tez açısından eğiliminin yüksek lisans, yöntem açısından nicel araştırma yaklaşımlarından tarama modelinde, yayınlanma sıklığının son beş yılda çalışmaların artış gösterdiği, örneklem grubunda okul öncesi dönemdeki çocuklar ve ebeveynlerin olduğu, örneklem büyüklüğü açısından daha çok 101-200 arası büyüklükteki örneklemlere ulaşılıp tercih edildiği, veri toplama aracı olarak ölçeklerin tercih edildiği, veri analiz teknikleri açısından ise betimsel istatistiki tekniklerin daha yoğun olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Konu yönelimi açısından çalışmaların büyük çoğunluğunda öz düzenleme becerilerinin ele alındığı belirlenmiştir. Ayrıca yapılan araştırma kapsamına giren ve nicel veri toplama araçlarının veri toplama sürecinde tercih edildiği çalışmaların büyük çoğunluğunda verilerin normal dağılım gösterme durumu ile alakalı olarak bilgi verme konusunda sorunların olduğu, araştırma verilerinin geçerliliğine ve güvenirliğine ilişkin bilgilerin verilmesine dikkat edildiği, fakat bazı çalışmalarda bunun göz ardı edildiği belirlenmiştir. Nicel veri toplama araçlarının tercih edildiği çalışmaların tamamına yakınında etki büyüklüğü hesaplamasının yapılmadığı, yani etki büyüklüğü hesaplama konusunda çalışmalarda önemli bir eksiklik olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the subject and method-based trends in postgraduate theses on children's self-regulation skills on the basis of pre-school education in Turkey. Within the framework of this purpose, the document analysis method was preferred in the research. The universe of the research consists of 269 postgraduate theses on self-regulation skills indexed in the database of YÖK National Thesis Center. Criterion sampling method was used in the research because it was desired to reach a sufficient sample size and to study special cases that meet certain criteria. The sample of the research consists of 63 postgraduate theses, which were granted access between the years 2012-2021, Turkish was chosen as the writing language, and the scope was based on pre-school. 206 studies in the universe were excluded from the study due to lack of access permission, choosing a language other than Turkish, and not addressing children's self-regulation skills on the basis of pre-school education. The selected theses were evaluated through the“Graduate Thesis Review Form on Children's Self-Regulation Skills Based on Preschool Education in Turkey”. The research data collected through the prepared form were analyzed through content analysis, tabulated and reported descriptively. As a result of the analysis, the tendency of the postgraduate theses on the self-regulation skills of children on the basis of preschool education in terms of published postgraduate thesis, in the survey model, one of the quantitative research approaches in terms of method, the frequency of publication of the studies has increased in the last five years, the sample group includes children in the preschool period and their parents, In terms of sample size, it has been determined that samples with a size of 101-200 are preferred, scales are preferred as data collection tools, and descriptive statistical techniques are used more intensively in terms of data analysis techniques. In terms of subject orientation, it was determined that most of the studies focused on self-regulation skills. In addition, in the majority of the studies that were included in the scope of the research and in which quantitative data collection tools were preferred in the data collection process, there were problems in providing information about the normal distribution of the data, attention was paid to the validity and reliability of the research data, but this was ignored in some studies. determined. It was determined that almost all of the studies in which quantitative data collection tools were preferred did not calculate the effect size, that is, there was a significant deficiency in the studies on effect size calculation.