Avusturya'da Türkçe öğretimi üzerine nitel bir araştırma: Sorunlar ve beklentiler
A qualitative study on teaching Turkish in Austria: Problems and expectations
- Tez No: 770836
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Avusturya'da Türkçe, İki Dillilik, Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçe Öğretimi, Turkish in Austria, Bilingualism, Teaching Turkish to Heritage Language Learners
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yurt Dışındaki Türk Çocuklarına Türkçenin Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmanın amacı, Avusturya'daki Türkçe Öğretiminin hangi düzeyde olduğunu tespit etmektir. Çalışma, Avusturya'daki Türkçe öğretiminin bugünüyle ilgili bilgi verip sonrasında anneler ve öğretmenlerin görüşlerine başvurmak amacıyla yapılmıştır. Nitel bir çalışmadır. Araştırmada veriler 10'u annelere, 14'ü ise öğretmenlere yönelik sorudan oluşan yarı yapılandırılmış bir görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Avusturya İstatistik Kurumu 2020 raporuna göre en çok Ana Dil derslerine katılım sağlayan şehir olan Viyana'da, çocuklarını Türkçe Ana Dili derslerine gönderen anneler ve burada görev yapan öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada annelerin Türkçe Ana Dili derslerine kısmen ilgisiz kısmen de Ana Dili derslerinin geleceğinden kaygılı oldukları, bu eğitimi önemli gördükleri, ancak yeterli desteği ve ilgiyi gösteremedikleri ortaya çıkmaktadır. Öğretmenlerin ise genel itibariyle Eğitim Fakültesi mezunu olmadıkları, farklı bölüm çıkışlı oldukları ve bunun dışında da materyal eksikliğinin olduğuna rastlanmıştır. Bu sonuçtan hareketle annelerin Türkçe Ana Dili derslerinin önemini hatırlatacak bilinçlendirme seminerleri, iki dilliğin çocuklarının gelişimindeki önemine vurgu yapılması önerilmiştir. Öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimin artırılması, öğretmen seçiminde daha hassas davranılması gerektiği de önerilere eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of Turkish Education in Austria. The study was carried out in order to give information about the present day of Turkish teaching in Austria and then to consult the opinions of mothers and teachers. It is a qualitative study. In the study, data were collected with a semi-structured interview form consisting of 10 questions for mothers and 14 questions for teachers. The study group of the research consists of mothers who send their children to heritage language classes and the teachers who work there in Vienna, which is the city with the highest number of heritage language classes according to the Austrian Statistical Institute 2020 report. In the study, it was observed that the mothers were partly uninterested in Turkish heritage language classes and partly worried about the future of it, they saw this education as important, but they could not show sufficient support and interest. On the other hand, it has been found that the teachers are generally not graduated from the Faculty of Education, even they are from different departments and there is a lack of materials. Based on this result, it has been suggested to raise awareness of mothers about the importance of mother tongue and to emphasize the importance of bilingualism in the development of their children. It was also added to the suggestions that the in-service training for teachers should be increased and the selection of teachers should be more sensitive.