İç girişimciliğin örgütsel sürdürülebilirlik üzerine etkisi: Çalışanların işe tutulma düzeylerinin aracılık rolü
Effect of intrapreneurship on organizational sustainability: The mediating role of employees' job engagement
  1. Tez No: 770880
  2. Yazar: AYLİN KANATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Girişimcilik, Örgütsel Sürdürülebilirlik, İşe Tutulma, KOBİ, Aracılık Rolü, Intrapreneurship, Organizational Sustainability, Job Engagement, SME, Mediation Role
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Toros Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Girişimcilik ve Yenilik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, gelişmekte ve süreklilik kazanmakta olan örgütlerin, önemli bir öğesi olarak; iç girişimcilik kavramının, ilişkili değişkenleri ile sonuçlarını değerlendirmektedir. Araştırma kapsamı, iç girişimcilik ve örgütsel sürdürülebilirlik etkileşiminde, çalışanların işe tutulma düzeylerinin aracılık rolünü tespit etmek amacıyla yürütülmüştür. Bu maksatla, Mersin İli Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)'in çalışanları örneklem olarak seçilmiştir. Araştırma verileri, elektronik anket yöntemi ile 359 çalışandan toplanarak oluşturulmuştur. Bulgulara erişmek amacıyla, SPSS ve AMOS istatistiksel analiz programları kullanılarak doğrusal faktör analizi, parametrik testler (Bağımsız t testi veya tek yönlü varyans analizi (ANOVA) daha sonra korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, iç girişimcilik davranışlarının örgütsel sürdürülebilirlik üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, iç girişimcilik davranışlarının, aracı değişken olarak işe tutulma ile birlikte analiz edildiğinde, örgütsel sürdürülebilirlik üzerinde etkisinin azaldığı fakat aynı yönde anlamlı etkisinin devam ettiği saptanmıştır. Buna göre; standardize edilmemiş regresyon katsayıları (B) dikkate alındığında, işe tutulma düzeylerinin kısmi aracılık etkisi gösterdiği sonucuna varılmıştır. Tüm bulgular incelendiğinde; çalışanların, iç girişimcilik davranışlarının artması ile bulundukları organizasyonların örgütsel sürdürülebilirliğini artırdığı, aynı zamanda bu etkileşimde işe tutulmanın kısmi aracılık rolü de kabul edilmiştir. Dolayısıyla ülkemizin işletme türlerinden en fazla paya sahip KOBİ'lerde büyüme adımları için araştırma değişkenlerinin önemli bir konumu olduğu öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study, as an important element of the organizations that are developing and gaining continuity; evaluates the related variables and results of the concept of intrapreneurship. The scope of the research was carried out to determine the mediating role of job engagement levels in the interaction of intrapreneurship and organizational sustainability. For this purpose, the employees of Mersin Province Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) were selected as a sample. Research data was created by collecting from 359 employees by electronic survey method. In order to reach the findings, linear factor analysis, parametric tests (Independent t-test or one-way analysis of variance (ANOVA)) and then correlation and regression analyzes were applied using SPSS and AMOS statistical analysis programs. In the light of the findings, it was observed that intrapreneurship behaviors had a positive and significant effect on organizational sustainability. In addition, when intrapreneurship behaviors were analyzed together with job engagement as a mediator variable, it was found that the effect on organizational sustainability decreased, but the significant effect in the same direction continued. According to this; When non-standardized regression coefficients (B) are taken into account, it was concluded that the levels of job engagement showed a partial mediation effect. When all the findings are examined; It has been accepted that the increase in the internal entrepreneurship behaviors of the employees increases the organizational sustainability of the organizations they are in, and at the same time, the partial mediation role of job engagement in this interaction. Therefore, it is predicted that research variables have an important position for growth steps in SMEs, which have the largest share of business types in our country.