Altıntop, partakal ve mandarin meyvelerinde meyve suyu asitliğini düşürme üzerine arsenilik asidin etkileri
Effects of arsenilic acid on reducing acidity of grapefruit, orange and mandarin fruits
- Tez No: 77092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turunçgiller, asittik, arsenilik asit, olgunluk, Citrus, acidity, arsenilic acid, maturity
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTINTOP, PORTAKAL VE MANDARIN MEYVELERİNDE MEYVE SUYU ASİTLÎĞİNİ DÜŞÜRME ÜZERİNE ARSENİLİK ASİT'İN ETKİLERİ Tolga YATÇI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. ömür DÜNDAR Yıl: 1998 Sayfa: 112 Jüri: Doç. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN ÖZ Bu araştırma, 1995-96 ve 1996-97 yetiştirme döneminde Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Fizyolojisi Laboratuvarı, Toprak Bölümü Laboratuvarı ve Özler Tarım Ürünleri turunçgil bahçelerinde yapılmıştır. Denemede materyal olarak; Satsuma mandarini, Washington Navel portakalı, Minneola Tangelo, Star Ruby, Ruby Red ve Marsh Seedless altıntopları kullanılmıştır. Araştırmada Pro - Gen'in bu çeşitler üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama yapılan çeşitlerde meyve çapı (mm), meyve yüksekliği (mm), meyve ağırlığı (g), usare miktarı (%), meyve suyu pH'sı, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM) (%), titre edilebilir asit miktarı (g sitrik asit / 100 mi usare) ve suda çözünebilir toplam kuru madde / titre edilebilir asit oranları belirlenmiştir. Buna göre, yapılan uygulamalar meyve çapı, meyve yüksekliği, meyve ağırlığı ve usare miktarı üzerinde herhangi bir etkide bulunmamış, ancak meyve suyu pH'sı, suda çözünebilir toplam kuru madde, titre edilebilir asit miktarı ve suda çözünebilir toplam kuru madde / titre edilebilir asit oranlan üzerinde etkili olmuştur. Satsuma mandarini ve Washington Navel portakalı için 250 ppm, altıntoplar ve Minneola Tangelo için ise 1000 ppm'lik Pro - Gen dozları uygun dozlar olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Effects of Arsanilic Acid on Reducing Acidity of Grapefruit, Orange and Mandarin Fruits Tolga YATÇI DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç. Dr. Ömür DÜNDAR Year: 1998 Page: 112 Jury: Doç. Dr. Ömür DÜNDAR Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Ahsen Işık ÖZGÜVEN ABSTRACT This experiment was carried out in 1995-96 and 1996-97 growing periods in the University of Çukurova, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture Postharvest Physiologhy Laboratory, Soil Science Laboratory and orchards of Özler Agricultural Products Company. Satsuma mandarin, Washington Navel orange, Minneola Tangelo; Star Ruby, Ruby Red and Marsh Seedless grapefruit varieties were used as plant materials. In this study, effects of different doses of Pro - Gen on these varieties were aimed. Fruit diameter (mm), fruit height (mm), fruit weight (g), fruit juice content (%), fruit juice pH, total soluble solids (TSS) (%), titratable acidity (g citric acid / 100 ml fruit juice) and total soluble solids / titratable acidity ratios of the varieties were determined. According to the results treatments were ineffective on fruit diameter, fruit height, fruit weight and fruit juice content and were effective on fruit juice pH, titratable acidity and TSS / Acid ratio. Outcome of this experiment showed that 250 ppm for Satsuma mandarin and Washington Navel orange, 1000 ppm for grapefruits and Minneola Tangelo are the suitable doses.