Tarım topraklarındaki doğal mikoriza potansiyelinin bitki gelişimi ve besin elementleri alımı üzerine etkilerinin araştırılması
Determination of natural mycorrhiza potential effects on the plant growth and nutrient uptake in cultivated soils
  1. Tez No: 77099
  2. Yazar: BETÜL ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Indigenous Mycorrhizae, Maize, Root growth, Sterilized soil, Nutrient Uptake II
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma 1996-97 döneminde Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü seralarında yürütülmüştür. Denemede Konya -Aksaray-Adıyaman ve Adana çevresinde yer alan farklı serilerinden alınan toprak örneklerinin doğal mikoriza sayısı belirlenmiş ve aynı zamanda sera koşullarında doğal mikoriza sporlarının mısır bitkisinin gelişimi ve bitki besin elementi alımı üzerindeki potansiyel etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma için farklı toprak serilerinden rizosfer ve rizosfer dışı topraklardan alınan örneklerde mikoriza sporlarının varlığı saptanmış ve ayrıca bu topraklarda yetişen bitkilerden alınan kök örneklerinde infeksiyon teşhisi yapılmıştır. Rizosfer toprağı steril edilmiş ve edilmemiş olarak harç ortamına (30:1 kum:toprak) uygulanmıştır. Mısır bitkisinin steril edilen ve edilmeyen toprak ortamlarında farklı geliştikleri saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre çoğu toprakta steril edilmeyen ortamda yetiştirilen mısır bitkisinin steril edilen ortamdan daha iyi geliştiği belirlenmiştir. Steril edilmeyen ortamdaki bu gelişme doğal mikorizanın bitki gelişimine olan katkısına bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the potential effect of indigenous mycorrhizal sports on plant growth and nutrient uptake. The experiment was undertaken by using 16 different soil which have been collected from Konya- Aksaray- Adıyaman- Adana, which are located in Southern Part of Turkey. Rhizospher soil samples of different soil series were collected and their indigenous mycorrhizal potantial were determined. Also plant roots were collected and mycorrhizal formation were determined. Sterilized and non-sterilized soil samples were replaced into sterilized sand with a ratio of soil: sand 1:30. Maize seed were sowed in soil : sand medium under pot culture. The results have shown that, plant growth ( shoot and root ) in non-sterilized soils were much better then sterilized one. This differences between sterilized and non-sterilized plants were related to the effect of indigenous mycorrhiza on plant growth.