Finansal kriz dönemlerinde Türk bankacılık sektöründe risk yönetimi: Bir banka örneği
Risk management in the banking sector in times of financial crisis: An application for a bank in Turkiye
  1. Tez No: 771111
  2. Yazar: AYLİN BİLEN TELEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL SELİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Pandemi (Covid-19), Türk Bankacılık Sektörü, Risk Yönetimi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Financial Crises, Pandemic (Covid-19), Turkish Banking Sector, Risk Management, Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK)
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tüm dünyada yaşanan küreselleşmeyle birlikte gelişmekte olan ülkelerde rekabet ortamının artması sonucu, bankaların sağlıklı bir biçimde faaliyetlerini yürütmeleri maruz kaldıkları riskleri iyi yönetebilmelerine bağlıdır. Globalleşme ile finansal piyasalarda saydamlığın arttığı özellikle pandemi (Covid-19) gibi küresel krizlerin yarattığı finansal kriz dönemlerinde finansal kurumların başarılı olmasında risk yönetim süreçlerinin etkisi çok büyüktür. Bankalar da güçlü ve sağlam yapılarını iyi bir risk yönetim sürecine sahip olmalarına borçludur. Ülkemizde risk yönetim süreci Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve kamu otoritelerince titizlikle takip edilmektedir. Bu çalışmada, bir kamu bankasının 2018-2021 yılları arası bilançoları kıyaslanarak risk yönetimi hakkında bilgiler verilmesi ve ilgili kamu bankasının 2017- 2020 yılları arası bankacılık rasyolarından faydalanılarak risk değişimlerinin incelenmesi ve Türk bankacılık sektörü finansal tablolarından faydalanılarak 2008-2021 yılları arası kriz ve sonrası dönemlerde bilanço kalemleri değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda, kriz dönemlerindeki finansal kırılganlıklara rağmen ilgili kamu bankasının risk yönetimi konusunda güçlü bir sermaye yapısının olduğu ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde ölçüm yapılarak yasal düzenlemelere paralel olarak risk yönetim süreçlerini belirlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As a result of the increase in the competitive environment in developing countries with the globalization experienced all over the world, the healthy operation of banks depends on their ability to manage the risks they are exposed to. Risk management processes have a great impact on the success of financial institutions, where financial permeability and transparency increase with globalization, especially during financial crisis periods created by global crises such as pandemic (Covid-19). Banks also owe their strong and solid structure to having a good risk management process. In our country, the risk management process is meticulously followed by the Banking Regulation and Supervision Agency (BRSA) and public authorities. In this study, it is aimed to provide information about risk management by comparing the balance sheets of a public bank between the years 2018-2021 and to examine the risk changes by making use of the banking ratios of the relevant public bank between the years 2017- 2020. At the same time, it is aimed to examine the changes in balance sheet items in the crisis and post-crisis periods between 2008-2021 by making use of the financial statements of the Turkish Banking sector. As a result of the study, it has been seen that the public bank has a strong capital structure in risk management despite the financial fragility in crisis periods and they determine risk management processes in line with legal regulations by measuring in accordance with international standards.