Özel sektör çalışanlarında mobbinge maruz kalma düzeyinin iş tatminine etkisi - seyahat acentesi üzerine bir uygulama
The effect of the level of exposure to mobbing on job satisfaction in private employees - an application on travel agent
  1. Tez No: 771119
  2. Yazar: YEŞİM İNAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAD CANBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, İş Tatmini, Seyahat Acentesi, Mobbing, Job Satisfaction, Travel Agency
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bilgi çağının yaşandığı son dönemde fiziksel emeğin yerini giderek fikri emek almaya başlamıştır. Küreselleşen dünya ile birlikte örgütlerde rekabet ortamının arttığı son dönemlerde mobbing kavramı daha çok öne çıkmaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı özel sektör çalışanlarında mobbinge maruz kalma düzeyinin iş tatmini üzerindeki etkisinin incelenmesidir. İlişkisel tarama modeli çerçevesinde tasarlanan araştırmanın örneklemini İzmir ilinde faaliyet gösteren seyahat acentelerinin 147 çalışanı oluşturmuştur. Araştırmada Kişisel Bilgi Formu, Mobbing Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların demografik verilerine yönelik sorulara frekans analiz uygulanmış, verilerin dağılımı“n”ve“%”olarak tablolarda sunulmuştur. Sonrasında, araştırmada kullanılan Mobbing ve İş Tatmini ölçeğine ait ifadelerin ortalama ve standart sapmaları değerlendirilmiştir. Mobbing ve İş Tatmini ölçeklerinin demografik verilere göre farklılık gösterip göstermediği anlamlılık testleri ile analiz edilmiştir. Hangi analizin kullanılacağına karar vermeden önce, verilerin normal dağılıma uyup uymadığı Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk sınamaları ile değerlendirilmiştir. Normal dağılıma uymayan verilerin; analizi için ikili karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi, iki veya daha fazla değişkenin karşılaştırılmasında ise; Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Anlamlı çıkan analizlerde hangi gruplar arasında fark olduğunun belirlenmesi için Mann Whitney U testi ile ikili karşılaştırmalar yapılmıştır. İki ölçek arasındaki ilişki Spearman Korelansyon analizi ile değerlendirilmiştir. Mobbingin, iş tatmini üzerine olan etkisi ise regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS v23 istatistik programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last period of the information age, physical labor has gradually started to be replaced by intellectual labor. With the globalizing world, the concept of mobbing has started to come to the fore more in recent times when the competitive environment in organizations has increased. The aim of this research is to examine the effect of mobbing exposure level on job satisfaction in private sector employees. The sample of the research, which was designed within the framework of the relational scanning model, consisted of 147 employees of travel agencies operating in the province of Izmir. Personal Information Form, Mobbing Scale and Job Satisfaction Scale were used in the study. Frequency analysis was applied to the questions regarding the demographic data of the participants, and the distribution of the data was presented in the tables as“n”and“%”. Afterwards, the mean and standard deviations of the expressions of the Mobbing and Job Satisfaction scale used in the research were evaluated. Whether the mobbing and job satisfaction scales differ according to demographic data was analyzed with significance tests. Before deciding which analysis to use, whether the data fit the normal distribution was evaluated by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro- Wilk tests. Data that do not conform to the normal distribution; Mann Whitney U test in pairwise comparisons for analysis, and in comparison of two or more variables; Kruskal- Wallis H test was used. Pairwise comparisons were made with the Mann Whitney U test to determine which groups were different in the analyzes that were significant. The relationship between the two scales was evaluated by Spearman Correlation analysis. The effect of mobbing on job satisfaction was tested with regression analysis. SPSS v23 statistical program was used in the analysis of the research.