İç Doğu Karadeniz bölgesinde tarımsal yapı ve tarımsal mekanizasyon özelliklerinin ve düzeyinin belirlenmesi üzerine bir araştırma (Örnek:Bayburt)
  1. Tez No: 77112
  2. Yazar: İBRAHİM HALİL YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: tarım potansiyeli, tarımsal mekanizasyon düzeyi, ürün deseni, sulama projesi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Bayburt ilinde; işletmelerin mevcut tarımsal yapısını, tarımsal mekanizasyon özelliklerini, ürün cinsi ve üretim desenini, hayvan sayılarını belirlemeye yönelik veriler anket çalışması yapılarak incelenmiştir. Ayrıca Bayburt İli Aydıntepe ilçesinde 15304 ha. alanı kapsayan sulama projesi ile sulu tarıma açılacak alanlarda bulunan işletmeler için ürün deseni, sulama öncesi ve sonrasında işletmenin yıllık gelir ve giderlerinin, net kazançlarının belirlenmesiyle ilgili incelemeler yapılmıştır. Araştırma Bayburt ili merkez ilçe de dahil olmak üzere 3 ilçeye bağlı 177 köyde, tarımsal faaliyette bulunan 10665 işletmede yapılmıştır. Sonuçta bölgenin, tarım potansiyeli belirlenmiş ve uygun tarım alet ve makinalarına sahip olması ve etkin kullanımının sağlanması için uygun bir tarımsal mekanizasyon planlaması için veri tabanı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, current agricultural structure of farms, agricultural mechanization properties, types of crops, growing brunches and number of animal was examined by questionnaire in Bayburt, and also a study was carried out to determine growing brunches, annual income and expenses of farms at before and after irrigation, amount earnings of 15304 ha area which will be irrigated with irrigation project in Aydintepe town of Bayburt. This research was carried out at 3 town (included center town), 177 village and 10665 farms of Bayburt. As a result, agricultural potential of region was determined, getting and active using of fitting agricultural equipment and machines, a data base of agricultural mechanization planning was formed. KeyWords: 1) agricultural potential, 2) agricultural mechanization level 3) growing brunches 4) irrigation project