Çukurova koşullarında bazı çayır üçgülü (Trifolium pratense l.) çeşitlerinden seçilen klonlarda önemli bitkisel özellikler yönünden varyasyon ve ilişkiler
Variation and relations for botanical characteristics of selected clones from some red clover (Trifolium pratense l.) cultuvars in Çukurova region
- Tez No: 77113
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çayır üçgülü {Trifolium pratense L.), klon, korelasyon, yaş ot ağırlığı, kuru ot ağırlığı, tohum verimi, Red clover (Trifolium pratense L.), clon, correlation, herbage and seed yield II
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI ÇAYIR ÜÇGÜLÜ (Tri folium pratense L.) ÇEŞİTLERİNDEN SEÇİLEN KLONLARDA ÖNEMLİ BİTKİSEL ÖZELLİKLER YÖNÜNDEN VARYASYON VE İLİŞKİLER CELAL YÜCEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ AN ABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Yıl: 1998, Sayfa 179 Jüri : Prof. Dr. A.Emin ANLARSAL : ProfDr. Hayrettin EKİZ Bu araştırma, Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında 1995-1997 yıllan arasında, açık tozlanmış olan ABD orijinli 18 Çayır üçgülü {Trifolium pratense L.) çeşitinde sürdürülmüştür. 54 klon hattından iki yıllık ortalamalara göre, bitki başına kuru ot ağırlığı ve tohum verimi yönünde üstün görülen 15 klon hattı seçilmiştir. Araştırmada, iki yıllık toplam ortalamalara göre bitki başına en yüksek kuru ot ağırlığı değeri 279.0 gr ile Anas çeşitinin 32 nolu klon hattında, en yüksek tohum verimi değeri ise 36.96 gr ile FL-G-EF çeşitinin 36 no'lu klon hattında saptanmıştır. İncelenen vejetatif özelliklerden kuru ot ağırlığı ile bitki boyu, yeniden gelişme, taç genişliği, yaş ot ağırlığı, dal sayısı ve yapraklılık oranı arasında denemenin her iki yılında da önemli ve olumlu bir ilişki görülmüştür. Generatif özelliklerden tohum verimi ile toplam kömeç sayısı, kömeç boyu, bin tane ağırlığı yönünde her iki yılda da önemli ve olumlu; kömeçdeki çiçek sayısı arasında her iki yılda da önemsiz; kömeç eni ve kömeçteki tohum sayısı arasında ise birinci yılda önemli ve olumlu, ikinci yılda ise önemsiz bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS VARIATION AND RELATIONS FOR BOTANICAL CHARACTERISTICS OF SELECTED CLONES FROM SOME RED CLOVER (Trifolium pratense L.) CULTUVARS IN ÇUKUROVA REGION CELAL YÜCEL DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLEED SCDXNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Hasan GÜLCAN Year: 1997, Pages: 179 Jury : Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL : Prof. Dr. Hayrettin EKİZ This experiment was carried out with 18 red clover (Trifolium pratense L.) genotypes of USA, with open pollinated, at the experimental area of Fields Crops Department, Faculty of Agriculture, University of Çukurova during the 1995-1997 years. According to the average of two years the best 15 clones in terms of hay and seed yield/per plant were choised from the 54 clones. The highest hay yield was obtained from Anas cv the 32rf clone with 279.0 g, the highest seed yield from FL-G-EF cv the 36* with 36.96 g. Positively significant correlations between hay yield with green matter yield, plant height, regrowth, number of branch, besides seed yield with number of total heads, height of heads and 1000 seed weight, but nonsignificant correlations between seed yield with number of flower of heads were obtained in both of two years.