Avrupa Birliği'nin (AB) yenilenebilir enerji politikası
The European Union (EU) renewable energy policy
- Tez No: 771123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM YAŞAR AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, European Union, Renewable Energy, Renewable Energy Source
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada enerji tüketiminde ''üretimine teşvik verilen'' yenilenebilir enerjinin ve kaynaklarının neden önemli olduğunun değerlendirmesi yapılmaktadır. Yöntem olarak literatür ve arşiv çalışmaları incelenmiştir. Konunun güncel olması sebebiyle de“güncel verilerin ve kaynakların”kullanımına dikkat edilmiştir. 1970'lerden sonra enerji krizlerinin etkileriyle yenilenebilir enerji kaynakları alanlarında hareketlenme görülmüştür ve Avrupa Birliği (AB) bu alanda öncü olmuştur. Avrupa Birliği; enerji ihtiyaçlarını karşılamak, enerji üretimindeki payını arttırmak için hedefler koymuştur. Ülkeler de enerji hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla politika teşviklerine başvurmuş ve bu alandaki uygulamaları/ programları desteklemiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji miktarı, fosil enerji kaynaklarına oranla daha düşüktür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil kökenli olmaması, çevreye zararının fosil enerji kaynaklarına göre daha az olması, kendini sürekli yenileyebilmesi gibi avantajlara sahip olması, yenilenebilir enerjiyi“alternatif enerji”kategorisinde farklı/önemli kılmaktadır. Çalışmada; Avrupa Birliği'nin“Yenilenebilir Enerji Politikaları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları”direktifler, konsey kararları, uluslararası kuruluşlar tarafından yayımlanan raporlar ışığında incelenmiş ve bu çalışmada ulusal mevzuatlardaki içeriklere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is evaluated why renewable energy and its sources are important in energy consumption. As a method, literature and archive studies were examined. Since the subject is up-to-date, attention has been paid to the use of ''current data and resources''. After the 1970s, with the effects of the energy crises, there was a movement in the fields of renewable energy sources and the European Union (EU) has been a pioneer in this field. The European Union has set targets to meet its energy needs and increase its share in energy production. Countries have also applied for policy incentives to achieve energy targets and supported practices/programs in this field. The amount of energy produced from renewable energy sources is lower than fossil fuel sources. However, the fact that it is not of fossil origin, that it is less harmful to the environment than fossil fuel sources, and that it has advantages such as being able to renew itself continuously makes renewable energy different/important in the ''alternative energy'' category. Renewable Energy Policies of the European Union ; Renewable Energy Resources, Directives, Council Decisions have been examined in the light of reports published by International Organizations and the contents of national legislation have also been included in the study.