İşletmelerde örgütsel bağlılık ve tükenmişliğin motivasyona etkisi: Ordu Belediyesi örneği
The effect of organizational commitment and burnout in businesses on motivation: The case of Ordu Municipality
- Tez No: 771131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organizational Commitment, Burnout, Motivation, Business
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Örgütsel Bağlılık, tükenmişlik ve motivasyon gibi kavramlar çalışma hayatında büyük önem taşımaktadır. Örgütsel bağlılık çalışılan işyerindeki çalışan personelin işyerine karşı gösterdiği aidiyetlik duygusunu ve örgütü başarı konusunda bir üst seviyeye taşımak için gösterdiği ilgidir. Motivasyon personelin işyerine en üst düzeyde katkı vermesini sağlayan güçtür. Tükenmişlik personelin artık iş konusunda ilgisiz kalması ve yaptığı mesleğin hedeflerin artık hitap edememesi olarak tanımlanabilir. Örgütsel Kültür Ölçeği için güvenilirlik değerimiz %74,443 olarak; Tükenmişlik Ölçeği için güvenilirlik değeri %72,480 olarak, Motivasyon Ölçeği için güvenilirlik değeri %87,1 olarak ve bütün ölçeklerimizin bir arada güvenilirlik değeri %69,8 olarak bulunmuştur. Toplam Örgütsel Kültür Ölçeği, Toplam Tükenmişlik Ölçeği, Toplam Motivasyon Ölçeği için anketimizdeki sosyodemografik veriler ile hipotezler kurulmuş ve incelenmiştir. En son hipotezimizde bu 3 toplam ölçek düzeylerinin aralarındaki ilişkiye bakılmış ve sadece Tükenmişlik Ölçeği ile Motivasyon Ölçeği arasında ters anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmamızdaki veriler anket usulü ile 135 kişiden toplanmıştır. Araştırmamızdaki sosyo-demogrofik veriler ve 3 ölçeğimizin her sorusu için ayrı ayrı frekans tabloları oluşturulmuştur. Ölçeklerin soruları kullanılarak toplam ölçek düzeyleri hesaplanmış normallik varsayımı yapılmış Toplam Örgütsel Kültür Ölçeği'nin normallik varsayımını sağladığı, ancak Tükenmişlik Ölçeği ve Motivasyon Ölçeği için normallik varsayımının sağlamadığı görülmüştür
Özet (Çeviri)
Concepts such as organizational commitment, burnout and motivation are of great importance in working life. Organizational commitment is the sense of belonging of the personnel working in the workplace and the interest shown in order to take the organization to the next level in terms of success. Motivation is the power that enables the personnel to contribute to the workplace at the highest level. Burnout can be defined as the fact that the personnel are no longer interested in their work and that the goals of their profession can no longer be addressed. Our reliability value for the Organizational Culture Scale was 74,443%; The reliability value for the Burnout Scale was found to be 72,480%, the reliability value for the Motivation Scale was 87.1%, and the reliability value of all our scales together was 69.8%. For the Total Organizational Culture Scale, the Total Burnout Scale, and the Total Motivation Scale, hypotheses were established and analyzed with the sociodemographic data in our questionnaire. In our last hypothesis, the relationship between these 3 total scale levels was examined and an inverse relationship was found only between the Burnout Scale and the Motivation Scale. The data in our research was collected from 135 people by questionnaire method. Frequency tables were created separately for each question of our three scales and sociodemographic data in our research. Using the questions of the scales, the total scale levels were calculated and the assumption of normality was made.