Otizm spektrum bozukluğunda retina özelliklerinin incelenmesi, sağlıklı kardeş ve kontrol grubuyla karşılaştırılması
Investigation of retinal features in autism spectrum disorder and comparison with healthy siblings and control group
  1. Tez No: 771142
  2. Yazar: KARDELEN AKBAL BAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ÇÖP, DOÇ. DR. PINAR NALÇACIOĞLU MEMİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Retina kalınlığı, Optik koherens tomografi, Nörobiyoloji, Biyobelirteç
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; OSB olan çocuklar, sağlıklı kardeşleri ve sağlıklı kontrol gruplarının retina özelliklerinin karşılaştırılması ve olası retina değişikliklerinin OSB'de tanı koymaya yardımcı objektif bir metot olarak kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 41 OSB, 38 sağlıklı kardeş ve 43 sağlıklı kontrol çalışmaya dahil edilmiştir. Psikotik ve bipolar bozukluk öyküsü olan, göz hastalığı, geçirilmiş göz ameliyatı veya retinayı etkileyecek sistemik hastalığı olan çocuklar çalışma dışı bırakılmıştır. Tüm katılımcılar ile klinisyen tarafından DSM-V'e dayalı klinik görüşme yapılmış ve sosyodemografik veri formu, otizm davranış kontrol listesi (ODKL) ve klinik global izlenim (KGİÖ) ölçeği doldurulmuştur. Optik koherens tomografi ile üç grubun, sağ göz makula kalınlığı, peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRSLT), retina sinir lifi tabakası (RSLT), ganglion hücre tabakası (GHT), iç pleksiform tabaka (IPT), dış pleksiform tabaka (DPT), dış nükleer tabakası (DNT), iç nükleer tabakası (INT) ve retina pigment epiteli (RPE) tabaka kalınlıkları ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Bulgular: OSB grubunun maküla average, RSLT average, GHT average kalınlıkları sağlıklı kardeş ve sağlıklı kontrolden daha kalın bulunmuştur. OSB grubunun maküla nazal inner, IPT average, INT average, INT süperior inner, INT temporal inner, INT temporal outer, INT nazal inner, INT inferior inner değerleri ise sağlıklı kontrollerden daha kalın saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda bazı retina tabakaları OSB'li bireylerde daha kalın bulunmuştur. Bu durum OSB'li bireylerde görülen beyin anormalliklerinin ve MSS'deki nöroinflamasyonun bir yansıması olabilir. Retinanın miyelinsiz akson ve glia içermesi ve merkezi sinir sistemi ile aynı yerden köken alması nedeniyle retina tabakalarının incelenmesi, otizm spektrum bozukluğu etiyolojisinin değerlendirilmesinde de duyarlı bir yöntem olabilir. Retina tabakalarının OSB'de tanı koymaya yardımcı bir biyobelirteç ve aile bireylerinde risk faktörü olarak kullanılabilirliği için daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the retinal features of ASD with their healthy siblings and control groupand investigate the usability of possible retinal changes as an objective method for diagnosing ASD. Material and Method: 41 children with ASD, 38 healthy siblings and 43 healthy children were included. The children who had history of psychotic and bipolar disorders or had eye disease or previous eye surgery or systemic diseases affecting the retina were excluded. A clinical interview based on DSM-V was conducted with all participants by the clinician, and sociodemographic data form, autism behavior checklist (ABC) and clinical global impression (CGI) scale were filled. Optical coherence tomography were used to examine the thickness of macula, peripapillary retinal nerve fiber layer (pRNFL), retinal nerve fiber layer (RNFL), ganglion cell layer (GCL), inner plexiform layer (IPL), outer plexiform layer (OPL), outer nuclear layer (ONL), inner nuclear layer (INL), and retinal pigment epithelium (RPE) of right eyes of three groups. Results: Macula average, NFL average, GCL average thicknesses were found thicker at ASD group than healthy siblings and healthy controls. Macula nasal inner, IPL average, INL average, INL superior inner, INL temporal inner, INL temporal outer, INL nasal inner, INL inferior inner values of ASD group were found thicker than the healthy controls. Conclusion: We revealed that autistic children had retinal thickenings at certain retinal layers. This may be a reflection of the brain abnormalities and neuroinflammation at central nervous system seen in individuals with ASD. Since the retina contains unmyelinated axons and glia and originates from the same place with the central nervous system, the examination of retinal layers may be a sensitive method in the evaluation of the etiology of autism spectrum disorder. More research is needed to use retinal layers as a biomarker for diagnosing ASD and as a risk factor for family members. Key worlds: Autism, Retinal thickness, Optical coherence tomography, Neurobiology, Biomarker