Ekip kaynak yönetiminin kabin ekiplerinin kurum imajı algısına etkisinde uçuş emniyet kültürü ve duygusal emeğin rolü
The role of flight safety culture and emotional labor in the effect of crew resource management on the cabin crews' perception of corporate image
  1. Tez No: 771296
  2. Yazar: ELVAN KARAARSLAN GÖYENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURHAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip Kaynak Yönetimi, Emniyet Kültürü, Uçuş Emniyet Kültürü, Kurumsal İmaj, Duygusal Emek, Kabin Ekibi, Sivil Havacılık, Crew Resource Management, Safety Culture, Flight Safety Culture, Corporate Culture, Emotional Labor, Cabin Crew, Civil Aviation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, ekip kaynak yönetiminin (EKY) kurum imajına etkisi ve bu etki bağlamında uçuş emniyet kültürü ve duygusal emeğin rolü ele alınmıştır. Makro bakış açısıyla EKY'nin örgütsel düzeyde etkisine ampirik kanıt sunarak alan yazınının genişletilmesi amaçlanmıştır. Kurumsal bir havayolu işletmesinde çalışan 700 kabin memuru ile gerçekleştirilen anketlerden elde edilen veriler, yapısal eşitlik modellemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. EKY'nin kurum imajına etkisi, kabin ekiplerinin kurum imajı algıları üzerinden değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, EKY'nin kabin ekiplerinin kurum imajı algısına etkisinde, uçuş emniyet kültürünün önemi ortaya çıkmaktadır. Bu durum, EKY'nin nihai amacını desteklemektedir. Havacılık sektörünün doğası gereği, uçuş operasyonunda; emniyet, güvenlik ve hizmet aynı anda gerçekleştiğinden, EKY'nin kurum imajına etkisinde duygusal emeğin moderatör rolü analiz edilmiştir. Söz konusu etkide, duygusal emeğin moderatör rolü olmadığı görülmüştür. Bu sonuç; emniyet, güvenlik ve hizmetin gerektirdiği duygu gösterim çeşitliliği arasında tutarlılık olduğunu, emniyet ve hizmet arasındaki sınırın iyi belirlenmiş olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of crew resource management (CRM) on corporate image and the role of flight safety culture and emotional labor in this effect are discussed. It is aimed to expand the literature by presenting empirical evedence regarding the impact of CRM at the organizational level from a macro perspective. The data obtained through the questionnaire with the participation of 700 cabin attendants working in a corporate airline company were analyzed with the structural equation modeling method. The effect of CRM on corporate image was evaluated in terms of cabin crews' corporate image perceptions. According to the research findings, the importance of flight safety culture comes to the fore in the effect of CRM on the cabin crews' corporate image perceptions. This result supports the ultimate aim of CRM. Due to the nature of the aviation industry, since safety, security and service occur simultaneously in flight operation, the moderator role of emotional labor in the effect of CRM on corporate image has been analyzed. It is observed that emotional labor does not have a moderator role in this effect. This result shows that there is consistency among the variety of emotion display required by safety, security and service and the boundary between safety and service is well defined.