Preservice teachers' attitudes toward global environmental change
Öğretmen adaylarının küresel çevresel değişimine karşı tutumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 771370
  2. Yazar: SEREN TAŞKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAYE TEKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Değişim, Küreselleşme, Sürdürülebilir kalkınma, Çevresel değişim, Öğretmenler, Candidate teachers, Change, Globalization, Sustainable development, Environmental change, Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Gezegenin hidrolojik, klimatolojik ve biyolojik yapısında ve işleyişinde meydana gelen değişimler ''Küresel Çevresel Değişim'' olarak adlandırılır. Geçmişteki küresel değişimden farkı antropojenik kökenli olmasıdır. Değişimin antropojenik nedenlerini ve tepkilerini anlamak için, bu çalışmada Türkiye'deki öğretmen adaylarının Küresel Çevresel Değişime (KÇD) karşı tutumları dört boyut açısından incelenmektedir. Varela-Losada ve arkadaşları tarafından geliştirilen ''Küresel Çevresel Değişim Ölçeği'' sosyal sorumluluk, başa çıkma ihtiyacı, bireysel sorumluluk ve antropojenik köken hakkında bilgiler sunmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında ölçeğin Türkçe formu 105 öğretmen adayına uygulanmış, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonuçları toplam varyansın %51,5 açıklayan ve önerilen yapının dört faktörlü olduğunu doğrulamıştır. Ölçeğin cronbach alfa katsayısı ise 0,777 olarak hesaplanmış iyi ve kabul edilebilir olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ise öğretmen adaylarının tutumlarını yorumlamak için tanımlayıcı istatistik ve kümeleme analiz kullanılmıştır. Ana çalışmaya katılan öğretmen adayları (N=246) iki aşamalı kümeleme analizi ile dört profile ayrıldı. 4 faktöre göre oluşturan 4 farklı çözüm faktör ortalamalarına göre adlandırıldı: Benmerkezci, kayıtsız, şüpheci ve destekleyici. Bulgular katılımcılar arasında Küresel Çevresel Değişimin antropojenik tarafından şüphe eden (8.9%), Küresel Çevresel Değişim ile mücadelede benmerkezci (21.1%) ve kayıtsız (28.5) yaklaşıma sahip öğretmen adayları olduğunu gösterdi. Bulguların ışığında öğretmen yetiştiren kurumlar Küresel Çevresel Değişim ile mücadelede adayların Küresel Çevresel Değişimden sorumlu hissetmelerine, gerçek kökenin farkında olmaları için gerekli becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Changes in the planet's hydrological, climatological, and biological structure and functioning are called Global Environmental Change (GEC). The difference from the global change in the past is that it is anthropogenic. This study examines the attitudes of teacher candidates in Turkey towards GEC in terms of four dimensions to understand the anthropogenic causes and reactions of change. The Global Environmental Change Scale (SGEC) that is used as an instrument in this thesis, was originally developed by Varela-Losada et al. (2020) provides information on social responsibility, need to cope, individual responsibility, and anthropogenic origin. In the first stage of the study, the Turkish form of the scale was applied to 105 preservice teachers, and validity and reliability studies were conducted. CFA results confirmed that the proposed structure had four factors, explaining 51.5% of the total variance. The Cronbach α coefficient of the scale was calculated as 0.777, and it was concluded that it was good and acceptable. In the second stage of the study, descriptive statistics and cluster analysis were used to interpret preservice teachers' attitudes. Teacher candidates (N=246) participating in the main study were divided into four profiles by two-step cluster analysis. The four solutions were created according to the factor averages: egocentric, apathetic, skeptical, and committed. The findings showed that among the participants, there were preservice teachers who were skeptical (8.9%) of the anthropogenic aspect of GEC, egocentric (21.1%), and apathetic (28.5) approaches to combating GEC. In the light of the findings, teacher training institutions can help candidates feel responsible for GEC and develop the necessary skills to be aware of the true origin of the fight against GEC.