Japon bıldırcınlarının karma yemlerine katılan kalsiyum ve fosforun yumurta verim özellikleri, yumurta kabuk kalitesi ve bazı kan parametrelerine etkisi
  1. Tez No: 77142
  2. Yazar: TUGAY AYAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Kalsiyum, Fosfor, Yumurta Kabuk Kalitesi ve Bazı Kan Parametreleri, Japanese Quail, Calcium, Phosphorus, Egg Shell Quality and Various Blood Parameters n
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ JAPON BILDIRCINLARININ KARMA YEMLERİNE KATILAN KALSİYUM VE FOSFORUN YUMURTA VERİM ÖZELLİKLERİ, YUMURTA KABUK, KALİTESİ VE BAZI KAN PARAMETRELERİNE ETK İSİ Tugay AYAŞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ferda OKAN Yıl: 1998, Sayfa:69 Jüri : Prof.Dr.Ferda OKAN Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof.Dr. A.Nazım ULUOCAK Bu çalışma, yumurtlama dönemindeki japon bıldırcınlarının karma yemlerine katılan farklı düzeylerdeki kalsiyum ve fosforun, yumurta verim özellikleri, yumurta kabuğu kalitesi ile bazı kan parametreleri üzerine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmada 6 haftalık 216 bıldırcın kullanılmıştır. Araştırma, 3 farklı düzeyde kalsiyum (%1.0, 2.0 ve 3.0) ve 2 farklı düzeyde fosfor (%0.4 ve 0.8) ihtiva eden ve 3x2 faktoriyel deneme planına göre düzenlenmiş ve her birinde eşit sayıda bıldırcın bulunan 6 grup ile yürütülmüştür. Böylece kullanılan kalsiyum düzeylerinin her birinde hangi düzeydeki fosfor katkısının yumurta verim özellikleri ve bazı kan parametrelerinde etkili olabileceği araştırılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre karma yemdeki kalsiyum düzeyinin artması ile yumurtanın ağırlığı, yumurtanın kabuk ağırlığa, yumurtanın kabuk kalınlığı, yumurtanın şekil indeksi, yumurtanın özgül ağırlığı, yumurtanın yüzde veriminde bir artış görülmüş; karma yemdeki kalsiyum miktarının artması sonucu yumurtanın kırık-çatlak miktarı ve yem tüketimi, kan serumunun inorganik fosfor düzeyi azalmış; yemden yararlanma oranı, kuluçka sonuçlan (döllülük oranı, çıkış gücü ve kuluçka randımanı), ilk 10 yumurta ağırlığı, kan serumu alkalin fosfataz ve klor miktarları ise etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFECTS OF DIETARY WITH DIFFERENT CALCIUM AN PHOSPHORUS ON EGG PRODUCTION PARAMETRES, EGG SHELL QUALITY AND SOME BLOOD PARAMETRES IN JAPANESE QUAILS Tugay AYAŞAN DEPARTMENT OF:ANİMAL SCIENCE INSTTTUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Ferda OKAN Year: 1998, Pages: 69 Jury :Prof Dr. Ferda OKAN : Prof.Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN : ProfDr. A.Nazım ULUOCAK An experiment was conducted to determine whether optimizing profits, as well as eggshell by manipulation of dietary Ca and P levels has any influence on either egg weight, egg production, feed consumption, feed efficiency and various blood parameters during 10 wk of production. 216 Japanese quails, 6 weeks old were used and they fed three levels of Ca (1.0, 2.0 and 3.0 %) and two levels of P (0.4 and 0.8 %) in a 3x2 factorial arangement of treatment involving 6 replicates of Japanese quails. The results show that increasing dietary calciums levels in the diets of Japanese quail caused higher egg weight, egg shell weight, egg shell thickness, egg shell index, egg spesific gravity, egg production (%) but cracked eggs, feed consumption, blood serum inorganic phosphorus level adversely affected by calcium higher levels. în addition feed efficiency, hatchability, first 10 eggs weight, blood serum alkaline phosphatase and chloride levels were not affected by calcium levels.