Pire otu (Pyrethrum cinerariifolium trev.)'nun Çukurova koşullarına adaptasyonu
The Adaption of dalmation pyrethrum (Pyrethrum cinerariifolium trev.) to Çukurova conditions
- Tez No: 77147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pyrethrum cinerariifolium Trev, Pyrethrin, İnsektisit, Adaptasyon. m, Pyrethrum cinerariifolium Trev, Pyrethrin, însectiside, Adaptation. IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ PİRE OTU (Pyrethrum cinerariifolium Trev.)' NUN ÇUKUROVA KOŞULLARINA ADAPTASYONU AYŞE AYLİN ÇULCU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: DOÇ. DR. SEZEN TANSI Yıl: 1998, Sayfa: 52 Jüri: DOÇ. DR. SEZEN TANSI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN DOÇ. DR. SALİHA KIRICI Kasım 1995-Haziran 1997 yetişme sezonunda Adana ekolojik koşullarında yürütülen bu çalışmada Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünden temin edilen Pire otu {Pyrethrum cinerariifolium Trev.) tohumlan materyal olarak kullanılmıştır. Deneme Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Araştırma ve Uygulama Alanında kurulmuştur. Pire otunun Çukurova koşullarına adaptasyonu ve verim kriterlerini incelemek amacıyla bitki boyu, dal sayısı, çiçek sayısı, çiçek büyüklüğü, taze yaprak verimi, kuru yaprak verimi, taze çiçek verimi, kuru çiçek verimi, uçucu yağ oranı ve verimi gibi bazı özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bitki basma taze çiçek verimi 20.17 ile 25.30 gr arasında, kuru çiçek verimi 12.10 ile 15.62 gr arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE ADAPTATION of DALMATIAN PYRETHRUM {Pyrethrum cinerariifolium Trev.) to ÇUKUROVA CONDITIONS AYŞE AYLİN ÇULCU DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision DOÇ. DR. SEZEN TANSI Year: 1998, Pages: 52 Jury: DOÇ. DR. SEZEN TANSI PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN DOÇ. DR. SALİHA KIRICI This study was conducted to determine the adaptation of Dalmatian Pyrethrum to Çukurova conditions. Pyrethrum seeds obtained from Ege University Agriculture Faculty Field Crops Department were used as a material. The field trials have been carried out in the experimental area of Field Crops Department of Çukurova University Agriculture Faculty between November 1995 and June 1997. In order to investigate the effects of Adana ecological conditions on the agricultural characteristics of Dalmatian Pyrethrum; plant height, number of branch, flower size, number of flowers, fresh leaf yield, dry leaf yield, fresh flower yield, dry flower yield essential oil content and yield in dry leaf and flower were examined. According to the results, it has been concluded that fresh flower yield varieted from 20.17 g to 25.30 g per plant. And dry flower yield varieted from 12.10 g to 15.62 g per plant.