Video oyunları ve sanal mekan tasarımı
Video games and virtual place design
  1. Tez No: 771460
  2. Yazar: EMRE TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAPRAK ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, sanal mekânda mimarlık, sanal mekânın üretimi, video oyunları, Architecture at virtual space, metaverse, production of virtual space, video games
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada mimarinin video oyunlarına ve diğer sanal mekânlara olan etkileri incelenmiştir. Tez çalışmasına ikinci bölümde literatürdeki mekân, yer ve oyun kavramları açıklanarak başlanmıştır. Üçüncü bölümde ise video oyununun tanımı, temel özellikleri ve tarihi açıklanmıştır. Bu kısımda video oyunlarının tarihine paralel olarak ilerleyen oyun mekanlarının gelişimi de ele alınmıştır. Sonrasında sanal mekân türleri, üretim aşamaları ve özgürlüğüne değinilmiştir. İlerleyen kısımda video oyunlarında mimarinin temel ve yardımcı fonksiyonları açıklanmıştır. Bu fonksiyonların kullanımları video oyunlarının türleri ile birlikte incelenmiştir. Dördüncü kısımda sanal mekanlar ve video oyunları ile iç içe bir kavram olan metaverse konusuna değinilmiştir. Metaverse kavramının tanımı, tarihi, bilimkurgu ve cyberpunk akımındaki yeri açıklanmıştır. Beşinci kısımda ise en başarılı FPS veya TPS kamera açısına sahip açık dünya oyunlarından örneklem alınmıştır. Bu örneklemdeki oyun mekânlarında video oyunlarında mimarinin yardımcı fonksiyonlarının kullanımı ve etkileri incelenmiştir. Araştırma ve inceleme sonucunda bu yardımcı fonksiyonların başarılı bir oyun mekânı üretiminde büyük önem taşıdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of architecture on video games and other virtual spaces are examined. In the second part of the thesis study, the notions of place, space and game in the literature has been explained. In the third chapter the definition, basics and history of the video game are explained. In this section, the progression of gaming spaces, which progresses in parallel with the history of video games, is also examined. Afterwards, types of virtual spaces, production stages and freedom are mentioned. In the following section, the primary and secondary functions of the architecture in video games are explained. The uses of these functions are examined together with the genres of video games. In the fourth part, the subject of metaverse, which is a notion intertwined with virtual spaces and video games, is mentioned. The definition of the notion of metaverse, its history, its place in science fiction and cyberpunk theme are explained. In the fifth part, samples were taken from open world games with the most successful and has FPS or TPS camera angles. In this sample, the use and effects of the secondary functions of architecture in video games in the video game places are examined. As a result of research and examination, it was concluded that these secondary functions are of great importance in the production of a successful video game and place.