حاشية جمال الدين، إسحاق بن محمد القرماني على تفسير البيضاوي ( من أول سورة الحج الى نهاية المؤمنون ) دراسةً وتحقيقاً
Cemâleddin Ishak b. Muhammed el-Karamânî'nin Beydâvî Haşiyesi ( Hac Suresinden Müminun Suresine kadar): İnceleme ve tahkik
- Tez No: 771510
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Kutaiba Farhat
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cemali Halife, dipnot, Beydâvî, tefsir, Hac ve müminler, Jamali Caliph, footnote, Baydawi, tafsir, Hajj and believers
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırma, Cemali Halifesi ile ünlü alim İshak el-Karmani'nin Kadı-ı Beydavi'nin Hac ve Müminlerin iki sûresine tefsiri üzerine bir dipnot olan değerli bir ilmî tesiri ele almaktadır. Osmanlı dönemi âlimlerinin eserlerindendir.İfadesine dair gramerdeki sözlerin yanı sıra anlam ilmine ve bağlamın etkisine, sunum, gecikme, tanım ve inkardaki retorik önemine ve diğer incelemelere değinmiştir. çeşitli kaynaklarına, bilgisinin çeşitliliğine ve açıklayıcı sözlerin zenginliğine dayanmaktadır. Araştırmacı, paragrafların tam numaralandırılmasına ve bölünmesine özen göstermenin yanı sıra Kuran ayetlerini, hadisleri, açıklayıcı, dilsel ve belagatli sözleri çıkarmak, bayrakları tercüme etmek, İslami mekanları tanımlamak gibi metne hizmet etmek için elinden geleni yaptı. Terimler, mezhepler ve mezhepler ve gerektiğinde metin üzerinde, belirsiz olanı açıklığa kavuşturmak için yorumda bulundu, böylece metin en güzel resimde görünecek, Hamd olsun alemlerin Rabbi Allah'a
Özet (Çeviri)
This research deals with a valuable scholarly influence, which is a footnote on the commentary of the Jamali Caliph and the famous scholar Ishak al-Karmani's commentary on the two surahs of Hajj and Believers by Kadı-ı Beydavi. It is one of the works of the scholars of the Ottoman period. In addition to the words in the grammar about its expression, it touched on the science of meaning and the effect of the context, the rhetorical importance in presentation, delay, definition and denial, and other studies. It is based on a variety of sources, diversity of knowledge and richness of explanatory words. The researcher did his best to serve the text, such as extracting Qur'anic verses, hadiths, explanatory, linguistic and eloquent words, translating flags, describing Islamic places, as well as paying attention to the exact numbering and division of paragraphs. Terms, sects and sects and commented on the text when necessary to clarify the ambiguous so that the text will appear in the most beautiful picture, Praise be to Allah, Lord of the worlds