Studies on the seed biology, soil seed banks, and natural recruitment of Russian olive (Elaeagnus angustifolia) and sea buckthorn (Hippophae rhamnoides)
Kuş iğdesi(Eleagnus angustifolia) ve yalancı iğde'nin (Hippophae.rhamnoides) tohum biyolojisi, toprak tohum bankasi ve doğal olarak yetiştirilmesi üzerine çalışmalar
  1. Tez No: 771767
  2. Yazar: BAQER HUSSEIN AL ABBAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IAN TİMOTHY RİLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tohum Bankaları, Biyoloji, Agroecosystems, Elaeagnus angustifolia, Hippophae rhamnoide, Seed Banks, Biology, Agroecosystems, Elaeagnus angustifolia, Hippophae rhamnoides
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, Elaeagnus angustifolia ve Hippophae rhamnoides tohum bankalarını değerlendirmektedir. Ayrıca, E. angustifolia ve H. rhamnoides doğal alımını etkileyen koşulların ve her iki türün çimlenmesi için minimum büyüme sıcaklığının değerlendirilmesi yapılmıştır. E. angustifolia tohumları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde, Türkiye'den, H. rhamnoides tohumları Niğde, Çamardı'dan toplanmıştır. E. angustifolia meyve karakterizasyonu, meyve ve endokarp uzunluk, çap ve ağırlığının ağaca ve bölgeye göre değiştiğini göstermiştir. E. angustifolia verileri, bitki atık örneklerinin toprak örnekleriyle karşılaştırıldığında daha fazla tohum içerdiğini göstermiştir. Doğal tohum bankalarının sulanmasından elde edilen sonuçlar, sulanan ağaçların tüm lokasyonlardaki tüm ağaçlarda en yüksek çimlenme oranına sahip olduğunu göstermiştir. Her iki tür için de minimum çimlenme sıcaklığı 15°C'de başlamış ve bu sıcaklık aralığının altında tohum çimlenmemiştir. Ekim derinlikleri kullanılarak sulu ve susuz koşullarda simüle edilen tohum bankası verileri, en yüksek çimlenme oranını 20 mm ekim derinliğinde, en düşük çimlenme oranını ise 30 mm ekim derinliğinde gözlemlemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assessed the size and viability of Elaeagnus angustifolia and Hippophae rhamnoides seed banks. Also, the evaluation of conditions that affect natural recruitment of E. angustifolia and H. rhamnoides was done and minimum growth temperature for germination of both these species. Seeds for E. angustifolia were collected from the Nigde Omer Halisdemir University, Nigde, Türkiye, while seed for H. rhamnoides, from Çamardı, Nigde. The fruit characterization of E. angustifolia showed that the length, diameter and weight of the fruit and endocarp varied according to tree and site. Data for E. angustifolia showed that litter samples contain more seeds as compared to soil samples. Results obtained from watering of natural seed banks showed that watered trees had the highest rate of germination in all trees at all locations. The minimum germination temperature for both species was started at 15°C and below this range of temperature no seed germinated. Data for simulated seed bank in underwatered and unwatered conditions by using sowing depths showed highest rate of germination at 20 mm sowing depth and the lowest germination rate was observed at 30 mm sowing depth.