Oryantalizm ve İslam mezhepleri çalışmaları -Wilfred Madelung (1930- ) örneği-
Studies of orientalism and Islamic sections -The case of Wilfred Madelung-
  1. Tez No: 771821
  2. Yazar: FATMA ZEHRA BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam, Oryantalizm, Wilfred Madelung, Islam, Orientalism, Wilfred Madelung
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Doğu topraklarında İslam'ın müreffeh çağında, oldukça karanlık bir dönemi yaşayan Batı, içinde bulunduğu karanlıktan kurtulmanın yolunu Doğu'yu araştırmakta bulmuştur. X. yüzyıla kadar devam eden ve X. yüzyıl sonrasında patlak vermeye başlayan, Batı merkezli hareketlenmeler zamanla güçlenerek Doğu'yu her yönden araştırma imkânını Batı'nın eline vermiştir. Zaman içerisinde kurumsallaşarak Oryantalizm adını alan bu yapılanma başlangıçta Doğu kültürünü araştırmaktan ibaret iken İslam Dini ile tanıştıktan sonra kapsamı oldukça geniş bir alan haline gelmiştir. Yüzyılları kapsayan Oryantalizm kavramının oluşum süreci, bu alanda ün yapmış birtakım Oryantalist'in İslam ilimlerine dair çalışmalarıyla birleşince ortaya tahmin edilenden daha büyük ve ayrıntılı bir tablo çıkmaktadır. Oryantalizm kavramı, bugün Doğu'yu araştıran kurumlarda ismen kullanılmasa dahi faaliyetlerine halen devam etmektedir. İslam dünyasına ve Batı dünyasına Oryantalizm adı altında pek çok eser kazandıran Oryantalistler'den Wilfred Madelung(1930- )'un, yapmış olduğu çalışmalarda Oryantalizm kavramının karşılığını bulup bulmadığı merak konusudur. Bunun yanında Madelung'un eserlerinde yer verdiği konuların İslam Mezhepleri Tarihi ve Oryantalizm ile ilişkisinin incelenmesi ihtiyacı bu çalışmada karşılığını bulmaktadır. Çalışmalarının Türkçe'ye kazandırılması hususunda da ilk adımı atmış olan bu tez, bu bakımdan da önem arz etmektedir. Bu çalışma Oryantalizm'in meydana geliş sürecini işleyerek Madelung'un hayatını ve çalışmalarından birini incelemekte, belirli eserlerinin ve makalelerinden bazılarının mahiyetini irdelemektedir. Madelung'un Oryantalist kimliği ile ortaya çıkardığı eserlerinden bazılarının İslam Mezhepleri Tarihi alanı ile ilişkisini inceleme gayesi gütmektedir. Tezin oluşumu genel çerçevede bu şekildedir.
Özet (Çeviri)
The West, which lived in a very dark period in the eastern lands in the prosperous era of Islam, found the way to get rid of the darkness it was in by researching the East. The movements that started in the West in the 10th century strengthened over time, giving the West the opportunity to explore the East from all directions. This organization, which was institutionalized and named Orientalism, was initially limited to researching Eastern culture, but after meeting with the religion of Islam, its scope became a very wide area. When the formation process of the concept of Orientalism, which covers centuries, is combined with the studies of Islamic sciences by some Orientalists who are famous in this field, a larger and more detailed picture emerges than expected. The concept of orientalism continues its activities even though it is not used by name in institutions that research the East today.It is a matter of curiosity whether Wilfred Madelung, one of the Orientalists, who brought many works under the name of Orientalism to the Islamic world and the Western world, found the concept of Orientalism in his works. In addition, the need to examine the relationship of the subjects included in Madelung's works with the History of Islamic Sects and Orientalism finds its answer in this study. This study, which has taken the first step in translating his studies into Turkish, is also important in this respect. This study examines Madelung's life and one of his works by examining the formation process of Orientalism, and examines the content of certain Works. It is aimed to examine the relationship of some of Madelung's works, which he revealed with his Orientalist identity, to the field of History of Islamic Sects. The formation of the thesis is in this way in the general framework.