Çocukluk çağı travmaları ile kumar oynama eğilimi ilişkisinde uyumsuz gündüzdüşü kurmanın aracı rolü
The mediator role of maladaptive daydreaming in the relation ofchildhood traumas and gambling tendency
- Tez No: 771859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, kumar oynama eğilimi, kazanca yakın kayıp, uyumsuz gündüzdüşü kurma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırmanın amacı, çocukluk çağı travmaları ile kumar eğilimi arasındaki ilişkiyi incelemek ve uyumsuz gündüzdüşü kurmanın bu ilişkideki rolünü belirlemektedir. Korelasyonel desenle tasarlanan bu çalışmanın evrenini en bir kez kumar oynama davranışı olan bireyler oluşturmaktadır. Araştırma verileri amaca yönelik örnekleme yöntemiyle 18 yaş ve üzeri 385 kişiden oluşmaktadır. Çalışmada sosyodemografik bilgi formu, South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKKT), Kazanca Yakın Kayıp Ölçeği (KYK), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-33), Uyumsuz Gündüzdüşü Ölçeği (MDS-16) kullanılmıştır. Betimleyici özelliklere ilişkin dağılımlarda frekans analizleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki belirlenirken korelasyon analizi kullanılmıştır. Uyumsuz gündüzdüşünün aracı rolü belirlenirken Baron ve Kenny (1986) tarafından geliştirilen model takip edilerek lineer regresyon analizi uygulanmıştır. Analizlerin sonucunda, çocukluk çağı travmalarının tüm alt boyutları (fiziksel, duygusal, cinsel istismar ve fiziksel, duygusal ihmal) ile kumar eğilimi arasında pozitif anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağı travmalarının tüm alt boyutları ile uyumsuz gündüzdüşü arasında pozitif anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Uyumsuz gündüzdüşü ile kumar eğilimi arasında pozitif anlamlı ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travmaları ile kumar oynama eğilimi ilişkisinde uyumsuz gündüzdüşünün kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur. Çocukluk çağında travmatik deneyimlere maruz kalan bireylerin kumar eğilimi gösterdiği ve uyumsuz gündüzdüşünün, bu eğilime kısmi aracılık ettiği görülmektedir. Kumar oynayan kişilerle tedavi sürecinde çocukluk çağı travmaları, kumar eğilimi ve uyumsuz gündüzdüşü üzerinde çalışılmasının etkili olacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to examine the relationship between childhood traumas and gambling tendencies and to determine the role of maladaptive daydreaming in this relationship. Having a relational survey model, the universe of the study consisted of who have gambled at least once. Research data consist of 385 people aged 18 and over, using the purposeful sampling method. In this study, sociodemographic information form, South Oaks Gambling Screening Test (SOCT), Near Miss Scale (NMS), Childhood Trauma Scale (CTQ-33), and Maladaptive Daydreaming Scale (MDS-16) were used. The data were analyzed with SPSS 26.0. Frequency analyzes were used in the distributions of descriptive features. Spearman correlation analysis was used to establish the relationship between the variables. In the process of determining the mediating role of maladaptive daydreaming, linear regression analysis was applied by following the model suggested by Baron and Kenny (1986). As a result of the analysis, a positive and significant relationship was found between all sub-dimensions of childhood traumas (physical, emotional, sexual abuse, physical and emotional neglect) and gambling tendency. It was found that there is a positive significant relationship between all sub-dimensions of childhood traumas and maladaptive daydreaming. Maladaptive daydreaming was also found to play a role as a partial mediator in the relationship between childhood traumas and the tendency to gamble. The study shows that individuals who were exposed to traumatic experiences in childhood show a tendency to gamble, and maladaptive daydreaming mediates this tendency. Working on traumatic childhood experiences, gambling tendencies and maladaptive daydreaming is predicted to be effective in treatment of gamblers. Keywords : Childhood Traumas, gambling tendency, near-miss, maladaptive daydreaming