Metabolik sağlıklı obezitesi olan bireylerle metabolik sağlıksız obezitesi olan bireylerin karaciğer yağlanmasıve kardiyovasküler hastalık risk skorları açısından karşılaştırılması
Comparison of individuals with metabolic HEALTHY obesity and individuals with metabolic unhealthy obesity in terms of additional liver and cardiovascular disease risk scores
  1. Tez No: 771920
  2. Yazar: MUSTAFA KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatosteatoz, kardiyovasküler risk, metabolik sağlıklı obezite, metabolik sağlıksız obezite, obezite, Hepatosteatosis, cardiovascular risk, metabolichealthyobesity, metabolicunhealthyobesity, obesity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç:Çalışmamızda obezite polikliniğinde takip edilen metabolik sağlıklı obezitesi olan bireylerle (MHO) metabolik sağlıksız obezitesi olan bireyler (MUO) arasında karaciğer yağlanması skor sistemleri ile kardiyovasküler hastalık risk skorlarını karşılaştırdık. Gereç ve Yöntem:Tek merkez, prospektif-kesitselçalışmamıza SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Obezite Polikliniğine 1 Ocak-31 Ağustos 2022 tarihleri arasında başvuran kadın252 hasta dosyası taranıp 215'i çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve laboratuvar verilerinin yanı sıra beden kitle indeksi,bel çevresi,kan basıncı değerleri,HOMA-IR değerleri kaydedildi. Hastalar Çin Diyabet Derneği (CDS), Modifiye Ulusal Kolesterol Eğitim Programı-Erişkin Tedavi Paneli III (NCEP/ATP III) ve Karelis ve ark. verilerine göre MHO ve MUO olarak 2 gruba ayrıldı. Kardiyovasküler risk faktörleri SCORE-2,FRSve PROCAM ile karaciğer yağlanması açısından APRİ,FİB-4,NAFLD,HFS ve FLİ risk skorlamaları kullanıldı. Bulgular:Hastaların yaş ortalaması 43,4 ± 10,1 yıl idi. 215 hastanınCDS'ye göre %49,3'ü, ATP III'e göre %34,9'u, Karelis ve ark.'na göre %60,5'i MHO olarak saptandı. MHO ile MUO grupları arasında FİB-4 ve APRI risk skorları her üç tanımlamaya göre benzerken HFS ve FLİ skorları MUO grubunda daha yüksekti.NAFLDskoru ise Karelis ve ark.'nagöregruplar arasında benzerken diğer iki tanımlamaya göre MUO grubunda daha yüksek saptandı.FRS ve PROCAM skorları MUO grubunda üç tanımlamaya göre de daha yüksekti. SCORE2 için ise ATP III'e göre tanımlandığında iki grupta da benzerken diğer iki tanımlamaya göre ise MUO grubunda daha yüksekti. Sonuç:Çalışmamızda MUO grubunda yer alan kadınlarda hem kardiyovasküler skorlar hem de karaciğer yağlanması riski açısından daha güncel olan HFS ve FLİ skorları daha yüksek saptadık. Özellikle bu hasta grubunda skorlama sistemleri kullanılarak durumun ortaya konması ve skorlara göre erken tarama ve önleyici faaliyetler hastaların morbidelerine faydalı olabilir. Risk skorları yüksek saptanan bu hasta grubunun uzun dönem kardiyovasküler hastalık gelişimi veya kronik karaciğer hastalığı gelişimini öngörmedeki etkilerini inceleyen daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim:Inourstudy, wecomparedliverfatscoresystemsandcardiovasculardisease risk scoresbetweenindividualswithmetabolichealthyobesity (MHO) followed in theobesityoutpatientclinicandindividualswithmetabolicunhealthyobesity (MUO). MaterialsandMethods:Inoursingle-center, prospective-cross-sectionalstudy, thefiles of 252 femalepatientswhoappliedtotheObesityOutpatientClinic of SBU Haseki Training andResearchHospitalbetweenJanuary 1 andAugust 31, 2022 werescannedand 215 wereincluded in thestudy. Inadditiontothedemographiccharacteristicsandlaboratory data of thepatients, body massindex, waistcircumference, bloodpressurevalues, and HOMA-IR valueswererecorded. Patientswereenrolled in theChineseDiabetesAssociation (CDS), ModifiedNationalCholesterolEducation Program-AdultTreatment Panel III (NCEP/ATP III), andKarelis et al. Accordingtotheir data, theyweredividedinto 2 groups as MHO and MUO. APRI, FIB-4, NAFLD, HFS and FLI risk scoreswereused in terms of cardiovascular risk factors SCORE-2, FRS and PROCAM andfattyliver. Results:Themeanage of thepatientswas 43.4 ± 10.1 years. MHO wasfound in 49.3% of 215 patientsaccordingto CDS, 34.9% accordingto ATP III, and 60.5% accordingtoKarelis et al. Whilethe FIB-4 and APRI risk scoresweresimilarbetweenthe MHO and MUO groupsaccordingtoallthreedefinitions, the HFS and FLI scoreswerehigher in the MUO group. The NAFLD scorewassimilarbetweenthegroups, accordingtoKarelis et al., but higher in the MUO groupcomparedtotheothertwodefinitions. PROCAM scoreswerehigher in the MUO groupthan in allthreedefinitions. For SCORE2, whendefinedaccordingto ATP III, it wassimilar in bothgroups, while it washigher in the MUO groupaccordingtotheothertwodefinitions. Conclusions:Inourstudy, wefoundthatwomen in the MUO group had higher HFS and FLI scores, whicharemoreup-to-date in terms of bothcardiovascularscoresandthe risk of hepaticsteatosis. Especially in thispatientgroup, usingscoringsystemstorevealthesituationandearlyscreeningandpreventiveactivitiesaccordingtothescoresmay be beneficialforthemorbidity of thepatients. Furtherstudiesareneededtoexaminetheeffects of thispatientgroupwithhigh risk scores in predictingthedevelopment of long-termcardiovasculardiseaseorchronicliverdisease.