Aile hekimliği asistanlarının göğüs hastalıkları rotasyonu hakkındaki görüşleri ve özyeterliliklerinin değerlendirilmesi
Difference between family physicians who received and did not receive chest diseases rotation in evaluating their self-efficacy in clinical knowledge and practise skills
  1. Tez No: 771926
  2. Yazar: MERVE DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK, DR. CEYHUN DİKMEN BATMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, göğüs hastalıkları, rotasyon, asistan, Family medicine, chest diseases, rotation, assistant
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: Aile hekimliği uzmanlık eğitimi üç yıl süre ile verilmektedir. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi sürecinde rotasyonlar çok önemli bir yer tutmaktadır. Müfredata göre eğitim programı; 18 ay rotasyon 18 ay kendi birimlerinde olmak üzere toplamda 36 ay sürmektedir. Göğüs hastalıkları rotasyonu eğitim programında önemli bir yere sahiptir ve süresi bir aydır. Bu araştırma; göğüs hastalıkları rotasyonunu alan ve almayan aile hekimleri arasında klinik bilgi ve uygulama becerisine yönelik öz yeterliliklerini değerlendirme arasında bir fark olup olmadığı ve rotasyon sürecine yönelik görüşlerin alınmasına yönelik olarak yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışan 312 aile hekimliği asistanı katılmıştır. Hazırlanan anket formu ile katılımcıların göğüs hastalıkları rotasyonu hakkındaki görüşleri ve öz yeterlilikleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan aile hekimi uzmanlık öğrencilerinin %62,14'ü kadın, %37,86'sı erkek bulunmuştur. Yaş ortalamaları ise 29±4,63'tü. Uzmanlık öğrencisi türüne baktığımızda ise %81,41 AHU, %18,59'U SAHU alanında bulunmaktadır. AHU 0-1 SAHU 0-2 yıl arası oran %20,51, AHU 1-2 yıl SAHU 2-4 yıl oranı %30,77 ve AHU 2-3 yıl SAHU 4-6 yılda çalışma oranı %48,72'dir. Katılımcıların çoğu göğüs hastalıkları rotasyonunu eğitim süresi olarak yeterli bulmuştur. Katılımcılardan rotasyonu almış olanların çoğu hem klinik hem de girişimsel/girişimsel olmayan yetkinlikler ile ilgili kendilerini yeterli bulmuştur. Katılımcıların klinik temel yetkinlik ile ilgili öz yeterliliklerini değerlendirmeleri istenildiğinde en çok puanı sırası ile öksürük yakınması, solunum sıkıntısı ve yabancı cisim aspirasyonu ile gelen hastalıkların ayırıcı tanılarını yapabilme ve tedavi sürecini yönetebilme seçenekleri almıştır. Girişimsel/girişimsel olmayan yetkinliklerde ise akciğer grafisi yorumlama, alt solunum yolu enfeksiyonlarının tanısını koyabilme ve acil durumlarda kan gazı tayini yapabilme, oksimetre kullanma ve yorumlama seçeneklerinde kendilerini yeterli bulmuşlardır. Asistan hekimlerden göğüs rotasyonunu tamamlayanların ve eğitim süresini yeterli bulanların klinik temel yetkinlikler ve girişimsel/girişimsel olmayan yetkinlikler puan ortalaması istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. (p0,05) Sonuç: Araştırmanın sonucunda aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin göğüs hastalıkları rotasyonundaki bilgi ve öz yeterlilik düzeyi ortaya konulmuştur. Katılımcıların eksik olduğu konular belirlenmiş ve problemlerin çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Introduction: Family medicine recidency training is given for three years. Rotations have a very important place in the family medicine residency training process. Education program according to the curriculum; The 18-month rotation takes a total of 36 months, of which 18 months are in their own units. Chest diseases rotation has an important place in the training program and its duration is one month. This research; This study was conducted to determine whether there was a difference between family physicians who received and did not receive chest diseases rotation in evaluating their self-efficacy in clinical knowledge and practice skills, and to get their opinions on the rotation process. Materials and Methods: 312 family medicine residents working in training and research hospitals affiliated to Istanbul Health Sciences University participated in this study. With the prepared questionnaire, the opinions and self-efficacy of the participants about the rotation of chest diseases were evaluated. Results: It was found that of the family physician residency students participating in the study were female 62.14% and 37.86% male. The mean age was 29±4.63. When we look at the type of residency students, are in the field of 81.41% AHU, and 18.59% of them are in the field of SAHU. AHU 0-1 SAHU 0-2 years rate is 20.51%, AHU 1-2 years SAHU 2-4 years rate is 30.77% and AHU 2-3 years SAHU 4-6 years working rate is 48.72%. Most of the participants found the chest diseases rotation sufficient as a training period. Most of the participants who received the rotation found themselves sufficient in both clinical and interventional/non- interventional competencies. When the participants were asked to evaluate their self- efficacy related to clinical basic competence, they has taken place respectively to make differential diagnoses of cough complaints, respiratory distress and foreign bodyaspiration and manage the treatment process. In interventional/non- interventional competencies, they found themselves sufficient in the options of interpreting chest X-ray, being able to diagnose lower respiratory tract infections and to determine blood gas in emergency situations, using oximetry and interpretation. The score averages of clinical basic competencies and interventional/non- interventional competencies of the assistant physicians who completed the chest xi rotation and found the training period sufficient was found to be statistically significantly higher (p0,05). Conclusion: As a result of the research, the level of knowledge and self- efficacy of family medicine specialty students in chest diseases rotation was revealed. The subjects that the participants are missing are determined and Suggestions for solving the problems are presented.