Erken dönem stüdyo eğitiminde soyutlama ve parametrik tasarımla form üretimi: KTÜ Peyzaj Mimarlığı örneği
Form production with abstraction and parametric design in early studio education: KTÜ Landscape Architecture example
- Tez No: 772020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Stüdyo Eğitimi, Parametrik Tasarım, Soyutlama, Form Üretimi, Yaratıcılık, Studio Education, Parametric Design, Abstraction, Form Generation, Creativity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Erken dönem stüdyo eğitiminde görsel bilginin üretilmesi özellikle düşüncenin çizgiye dökülmesi adımları en zorlayıcı adımlar olarak tanımlanmaktadır. Bir kâğıda çizilecek ilk çizginin nereden başlayacağı ve bunu takip eden çizgilerin hangi kurallara göre nasıl bir araya geleceği tasarım eğitiminin ilk yıllarında farklı metodolojiler kullanılarak aşılması gereken bir problemdir. Tez çalışması kapsamında erken dönem stüdyo eğitiminde tasarıma dair bu ilk adımların atılması aşamasında referans kaynak kullanımının bu süreci kolaylaştırdığı ve referans olarak parametrik örneklerin kullanılması ve bu örneklerin soyutlama yaklaşımıyla tasarım biçimlerine dönüştürülmesinin bir tasarım stratejisi olarak geliştirilebileceği varsayımından yola çıkılmıştır. Tez çalışmasının uygulama aşamasında KTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2019-2020 Bahar Yarıyılı ÇTP1-Alan Plastiği, 2020-2021 Güz Yarıyılı ÇTP2-Tek Konut ve 2020-2021 Bahar Yarıyılı ÇTP1-Alan Plastiği projelerinde toplam 20 öğrencinin proje süreci analiz edilmiştir. Analizlerde tasarım süreci biçim ve içerik araştırmaları olarak iki aşamada yürütülmüş, her bir aşamada referans kaynak kullanılmış ve form üretimi adımında parametrik örnekler soyutlama yöntemiyle tasarım alternatiflerine dönüştürülmüştür. İçerik araştırmalarında konsept çalışması bağlamında etkinlikler belirlenirken biçim üretimi aşamasında öğrenciler üçer örnek seçmiş, örnekleri parametrik tasarım mantığıyla soyutlamış ve bir tanesini seçerek son tasarım olarak geliştirmiştir. Soyutlama ve son biçimin geliştirilmesi aşamalarında“Çıkartma”,“Ekleme”ve“Çarpıtma”adımları kullanılmıştır. Elde edilen bulgular referans kaynak kullanımının tasarıma başlamak için öğrenciyi yönlendirdiği ve süreci kolaylaştırıldığı görülmektedir. Biçim üretimi aşamasında parametrik referans örneklerinin kullanılması, öğrencilerin karmaşık sistemleri kolayca üretebilmelerini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In early studio education, the production of visual information, especially the steps of putting the thought into line, are defined as the most challenging steps. Where to start the first line to be drawn on a piece of paper and how the following lines will come together according to which rules is a problem that must be overcome by using different methodologies in the first years of design education. Within the scope of the thesis, it was assumed that the use of reference sources facilitated this process in the stage of taking these first steps regarding design in early studio education, and the use of parametric examples as reference and the conversion of these examples into design forms with an abstraction approach could be developed as a design strategy. In the implementation phase of the thesis, the project process of 20 students in total in the KTU Landscape Architecture Department 2019-2020 Spring Semester ÇTP1-Field Plastic, 2020-2021 Fall Semester ÇTP2-Single Housing and 2020-2021 Spring Semester ÇTP1-Field Plastic projects were analyzed. In the analysis, the design process was carried out in two stages as form and content research, reference sources were used in each stage and parametric examples were converted into design alternatives by abstraction method in the form generation step. While determining the activities in the context of concept work in content research, students selected three examples each during the form production stage, abstracted the examples with parametric design logic, and selected one and developed it as the final design. The steps of“Subtraction”,“Addition”and“Distortion”were used in the abstraction and development of the final form. It is seen that the use of reference resources guides the student to start the design and facilitates the process. The use of parametric reference examples in the form generation phase enabled students easily produce complex systems.