Avrupa'daki ortaokul özel eğitim öğretmenlerinin incelenmesi
Research of secondary school special education teachers in Europe
  1. Tez No: 772085
  2. Yazar: SELMA MOUSTAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa'daki Özel Eğitim Öğretmenleri, Öz yeterlik, BİT, TALIS, Special Education Teachers in Europe, Self-efficiency, ICT, TALIS
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engelli Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, Avrupa'daki ortaokullarda özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerin öğretimleri ile ilgili olan konularda kendilerini hazır hissetme düzeylerine cinsiyet ve kariyer olarak öğretmenliği birinci sırada tercih etmelerine göre incelemektir. Bu amaçla, TALIS 2018 araştırması kapsamında ortaokul öğretmenlerine uygulanan anketlerden yararlanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, 24 farklı ülkedeki 7965 ortaokul özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerdir. Verilerin analizinde; frekans ve yüzde oranları ile değişkenlerin dağılımı belirlenirken, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için 2 X c boyutlu tablolar için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Etki düzeyini belirlemek için, anlamlı farklar içeren sonuçlarda Cohen d katsayısı referans alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, TALIS 2018 araştırmasına katılan öğretmenlerin,“Avrupa'da ortaokul özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerin, öğrettiği bazı veya tüm konuların içeriği, pedagojisi, genel pedagoji hakkında kendilerini hazır hissetme düzeyleri”incelenmiş ve“yüksek”düzey olduğu görülmüştür. Bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) kullanımı hakkında kendilerini hazır hissetme düzeyleri ise,“düşük”düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyete göre incelendiğinde,“Avrupa'da ortaokul özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerin, öğrettiği bazı veya tüm konuların içeriği, tümünün pedagojisi, genel pedagoji hakkında kendilerini hazır hissetme düzeyleri”anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı görülmüştür. BİT kullanımı, erkek öğretmenlerin lehine anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır. Kariyere göre incelendiğinde,“Avrupa'da ortaokul özel eğitim sınıflarında görev yapan öğretmenlerin, öğrettiği bazı veya tüm konuların içeriği ve genel pedagoji hakkında kendilerini hazır hissetme düzeylerinin”kariyer olarak öğretmenliği birinci sırada seçimine göre“evet”diyenler lehine“etki yok”düzeyinde anlamlı bir şekilde farklılaştığı görülmüştür. Öğretmenliği kariyer olarak birinci sırada tercih etmeye göre, pedagoji hakkında hazır hissetme düzeyleri“evet”diyenler lehine“etki var”düzeyinde anlamlı bir şekilde farklılaştığı saptanmıştır.“BİT”kullanımına ise etkisi olmadığı anlamlı bir şekilde fark yaratmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the level of readiness of teachers working in special education classes in secondary schools in Europe in terms of their first preference for teaching in terms of gender and career. For this purpose, the questionnaires applied to the secondary school teachers within the scope of the TALIS 2018 research were used. The participants of the research are 7965 special education class teachers in secondary schools of 24 different countries across Europe. In the analysis of data; while determining the frequency and percentage ratios and the distribution of the variables, the Mann-Whitney U test was applied for the 2 X c dimensional tables to determine the relationships between the variables. In order to determine the effect level, the Cohen d coefficient was taken as a reference for the results with significant differences. According to the results of the TALIS 2018 research,“the level of readiness about the content, pedagogy and general pedagogy of some or all of the subjects taught by the special education class teachers in secondary schools of Europe”were examined and it was seen that they were at a“high”level. The levels of feeling ready for the use of information and communication technology (ICT) It was found to be“low”level. When analyzed by gender,“The level of their readiness about the content of some or all subjects taught by teachers working in secondary school special education classes in Europe, the pedagogy of all, the general pedagogy”It was found that there was no significant difference. It was determined that the use of ICT differed significantly in favor of male teachers. When analyzed by career,“The level of readiness of teachers working in secondary school special education classes in Europe about the content of some or all of the subjects they teach and general pedagogy”according to the choice of teaching as a career in the first place, it was seen that there was a significant difference at the level of“no effect”in favor of those who said“yes”. It was determined that the level of feeling ready about pedagogy differed significantly in favor of those who said“yes”, at the level of“effect”, according to choosing teaching in the first place as a career. It has been determined that it has no effect on the use of“ICT”and does not make a significant difference.