Kambiyo senetlerinde temsil
Representation in bills of exchance
- Tez No: 772255
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ BOZGEYİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Kanuni Temsil, İradi Temsil, Organsal Temsil, Kambiyo Senetlerinin Düzenlenmesi, Kabul, Ciro, Aval, Yetkisiz Temsil, Bills of Exchange, Legal Representation, Voluntary Representation, Organic Representation, Issuance of Exchange Bills, Acceptance, Turnover, Aval, Unauthorized Representation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kambiyo senetleri, gündelik hayat ve bilhassa ticaret hayatında yüksek oranda kullanılan ve tedavül kabiliyeti yüksek olan senetlerdir. Bu senetler kanun tarafından sıkı şekil şartları ve sıkı düzenlemelere tabi tutulmuştur. Değişen koşullar ve hızlanan yaşam nedeniyle kişiler her zaman bizzat kambiyo senedi düzenlemezler Kişinin bizzat kambiyo senedi düzenleyemediği zamanlarda bir kimse ad ve/veya hesabına kambiyo taahhüdünde bulunabilmek için bir başka kişiye temsil yetkisi verilir. Temsilci temsil olunandan almış olduğu temsil yetkisi ile temsil olunan ad ve/veya hesabına kambiyo senedi düzenler. Burada kambiyo senedi düzenlenmesi hususu geniş yorumlanmalı her türlü kambiyo taahhüdünün temsilci aracılığıyla yapılabileceği unutulmamalıdır. TTK'da kambiyo senetlerinde temsile ilişkin yeterli ve ayrıntılı düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenledir ki özel hükümlerin bulunmadığı hallerde TBK'nın ve diğer kanunların temsile ilişkin düzenlemeleri uygun düştüğü ölçüde kambiyo senetlerine de uygulanmaktadır. Kambiyo senetlerinin günlük hayatta oldukça yoğun kullanılıyor olması, kişilerin her zaman bizzat kambiyo senedi düzenlemiyor olması, beraberinde birçok uyuşmazlığı da ortaya çıkarmakta, bu uyuşmazlıklar çözüme kavuşturulurken hem hukuki hem de cezai yönden sorumluluklar ve bu sorumlulukların kime ait olduğunun belirlenmesi de çözülmesi gereken sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmamızda genel temsil kurallarının yanında kambiyo senetlerine özgü temsil kurallarına değinilecek, genel temsil kurallarının kambiyo senetlerine nasıl uygulanacağı, kambiyo senetlerinde temsilin görünüm şekillerinde gerçek kişiler, tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayanlar bakımından temsilin ne şekilde olacağı yasal ve iradi temsil bakımından irdelenecek sonrasında ise yetkisiz temsil, ispat, def'iler ve yaşanacak sorunların hukuki ve cezai sonuçları üzerinde durulacaktır.
Özet (Çeviri)
Bills of exchange are bills that are highly used in daily life and especially in business life and have a high circulation ability. These bills notes are subject to strict form requirements and strict regulations by law. Due to changing conditions and accelerating life, people do not always personally issue a bill of exchange. When the person cannot personally issue a bill of exchange, another person is given the authority to represent in order to make a bill of exchange on behalf of one person. The representative issues a bill of exchange in the name and/or account of the represented with the authority of representation he has received from the representative. Here, the issue of issuing a bill of exchange should be interpreted broadly, and it should not be forgotten that all kinds of foreign exchange commitments can be made through a representative. There is no adequate and detailed regulation regarding representation in bills of exchange in the Turkish Commercial Code. For this reason, in the absence of special provisions, the representations of the Turkish Code of Obligations and other codes are applied to bills of exchange as appropriate. The fact that bills of exchange are used extensively in daily life and that people do not always issue bills of exchange themselves cause many disputes. While these disputes are being resolved, both legal and criminal responsibilities and determining who these responsibilities belong to appear as problems that need to be resolved. In this study, besides the general representation rules, the representation rules specific to bills of exchange and how the general representation rules will be applied to bills of exchange will be mentioned. In addition, the form of representation in terms of real persons, legal persons and unincorporated persons in the appearance of representation in bills of exchange will be examined in terms of legal and voluntary representation. Finally, the legal and criminal consequences of unauthorized representation, proof, refutation and problems to be experienced will be discussed.