Lise öğrencilerinin epistemolojik inançları, fen öğrenme anlayışları ve mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyonları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Determining the relationship between high school students' epistemological beliefs, conceptions of learning science and motivations for mobile science learning
  1. Tez No: 772283
  2. Yazar: SEYİT TEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KAPUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Epistemolojik Ġnançlar, Fen Öğrenme AnlayıĢları, Mobil Fen Öğrenme, Motivasyon, Epistemological Beliefs, Conceptions of Learning Science, Mobile Science Learning, Motivation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, lise öğrencilerinin epistemolojik inançlarının ve fen öğrenme anlayışlarının, mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını ne ölçüde açıkladığını araştırmaktır. Araştırma 9. ve 10. sınıf 518 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Analizler sonucunda epistemolojik inançlarından“bilginin kaynağı”ve“bilginin kesinliği”boyutları mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyon ile düşük, pozitif ve anlamlı ilişki gösterirken“bilginin gelişmesi”ve“bilginin doğrulanması”boyutlarıyla ise orta, pozitif ve anlamlı bir ilişki göstermiştir. Öğrencilerin alt-düzey fen öğrenme anlayışlarından“ezberleme”ve“test çözme”boyutları mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyon ile düşük, negatif ve anlamlı bir ilişki gösterirken“hesaplama ve pratik yapma”boyutu ise mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyon ile ilişkisizdir. Üst-düzey fen öğrenme anlayışlarından“bilginin artması”,“uygulama”ve“anlama ve farklı bakış”boyutları mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyon ile orta, pozitif ve anlamlı ilişki göstermişlerdir. Standart çoklu regresyon analizi sonucunda ise öğrencilerin epistemolojik inançlarından“bilginin gelişmesi”ve“bilginin doğrulanması”ile üst-düzey fen öğrenme anlayışlarından“uygulama”ve“anlama ve farklı bakış”boyutları mobil fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarını anlamlı bir şekilde açıklamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate to what extent high school students' epistemological beliefs and conceptions of learning science together explain their motivations for mobile science learning. The research was carried out with 518 9th and 10th grade students and correlation reseach was used. According to the results, while“source of knowledge”and“certainty of knowledge”dimensions of epistemological beliefs showed low, positive and significant relationship with motivations for mobile science learning,“development of knowledge”and“justification of knowledge”showed moderate, positive and significant relationship with motivations for mobile science learning. In addition, while the“memorization”and“testing”dimensions of students' lower-level conceptions of learning science show low, negative and significant relationship with the motivations for mobile science learning, the“calculating and practice”dimension is not related to the motivations for mobile science learning. The dimensions of“increase of knowledge”,“application”and“understanding and seeing in a new way”, among the higher-level conceptions of learning, showed moderate, positive and significant relationships with motivations for mobile science learning. As a result of the standard multiple regression analysis, the students' epistemological beliefs“development of knowledge”and“justification of knowledge”, and also higher-level conceptions of learning science“application”and“understanding and seeing in a new way”significantly explained their motivations for mobile science learning.