Fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitimde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma yöntemlerinin incelenmesi
The investigation of the problems that science teachers encounter in distance education and their methods of coping with the problems
  1. Tez No: 772289
  2. Yazar: SUAT BAYKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Fen Öğretimi, Pandemi, Distance Education, Science teaching, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Fen Bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma yöntemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada temel nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yönteminin kullanıldığı çalışmanın örneklemi dokuz fen bilimleri öğretmeninden oluşmaktadır. Çalışmada veriler on sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Oluşturulan kategoriler tablo haline getirilmiştir. Bulgular öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı problemler ve başa çıkma yöntemleri olarak iki grupta toplanmıştır. Analiz neticesinde öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde“yetersiz internet altyapısı, uygulamanın İngilizce olması, teknoloji kullanım yetersizliği, öğrenciye ulaşamama, yaparak yaşayarak öğrenme eksikliği, özel hayatta zaman planlaması sorunu, öğrenci kontrolünün olmaması, öğrencilerin derse gereken ilgiyi göstermemesi, tahta kullanımının kısıtlı olması, yüz yüze bir araya gelememe, öğrenciden dönüt alamama”gibi sorunlar yaşadıkları ortaya konmuştur. Ayrıca öğretmelerin bu sorunları“veli iletişimi, farklı platform kullanımı, dijital içerikleri öğrenmeye zaman ayırma”gibi yollarla çözmeye çalıştıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the problems faced by science teachers in the distance education process and the methods of coping with these problems. Basic qualitative research approach was used in the study. The sample of the study, in which the purposive sampling method was used, consists of nine science teachers. In the study, data were collected using semi-structured interviews consisting of ten questions. The collected data were analyzed descriptively. The categories created were tabulated. The findings were gathered in two groups as the problems experienced by the teachers in the distance education process and the coping methods. As a result of the analysis, in the distance education process, the teachers stated that“insufficient internet infrastructure, the application is in English, the inadequacy of technology use, the inability to reach the student, the lack of learning by doing, the problem of time planning in private life, the lack of student control, the students not showing the necessary interest in the lesson, the limited use of the board, the face-to-face It has been revealed that they experience problems such as not being able to come together, not getting feedback from the student. In addition, it has been determined that teachers try to solve these problems in ways such as ”parent communication, using different platforms, taking time to learn digital content".