Dünya'da ve Türkiye'de COVID-19'un ekonomik ve sektörel etkileri üzerine bir araştırma
A research on the economic and sectoral effects of COVID-19 in the world and in Turkey
  1. Tez No: 772303
  2. Yazar: ZÜBEYDE AKSOY ÖRETMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BEŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Salgın Hastalıklar, COVID-19'un Ekonomik Etkisi, Türkiye, COVID-19'un Küresel Etkileri, COVID-19, Epidemics, Economic Impact of COVID-19, Turkey, Global effects of COVID 19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsanlar geçmişten günümüze kadar her dönemde farklı salgın hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Yaşanan salgın hastalıkların bazıları sadece çıktığı bölgeyi etkilerken bazıları da dünya genelinde etkili olmuştur. İçinde bulunduğumuz dönemde de COVID-19 pandemisi ortaya çıkmış ve bütün ülkeleri etkilenmiştir. Milyonlarca insanın ölümüne sebep olan COVID-19'un hızlı bir şekilde yayılması ülkeler tarafından tedbir ve önlem almalarına neden olmuştur. Bu durum ayrıca ekonomik düzende bozulmalar meydana getirmiştir. Virüsün ne zaman son bulacağına dair olan belirsizliklerinde sürekli yayılması ülkelerde yatırım, tüketim ve ticaret alanında belirsizlikler oluşturmuştur. Bu belirsizlikler karşısında eş zamanlı talep ve arz şokları yaşanmış ve küresel ekonomide yaşanan şoklardan dolayı durağanlaşmıştır. Salgın sürecinde hükümetler tarafından uygulanan ekonomik politika ve tedbirlerin doğrudan etkileri olmuştur. Bu çalışmada insanoğlunun geçmişten bu yana karşılaştıkları salgın hastalıkların neler olduğu ve ekonomik etkilerine, COVID-19'un Türkiye'de ve dünyadaki ekonomik ve sektörel etkilerine değinilmiştir. Ayrıca salgın sürecinde oluşan politika ve tedbirlere yer verilmiştir. Çalışmanın amacı yaşanılan pandemi sürecinde ekonomi üzerinde yarattığı etkileri ve alınan tedbir ve önlemleri araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
People have faced and struggled with various epidemic diseases since the past. While some of the epidemic diseases that occuronly affect that region, some of them Show their effects on a global scale in all countries of the world. Today, we are fighting the COVID-19 epidemic, which we have been fighting since December 2019. The epidemic, which occurredun expectedly, has affected all the countries of the world. The rapidspread of this global epidemic, which caused the death of millions of people, caused countries to take precautions and precautions. This situational so caused disruptions in the economic order. Uncertainties about when the virüs will end, on the other hand, have create duncertainties in the fields of investment, consumption and trade in countries. In the face of these uncertainties, simultaneousdem and supply shocks were experienced and the global economy became stagnant due to the shocks. Economic policies and measures implemented by governments during the epidemic process had direct effects. In this study, it has been mentioned what the epidemic diseases that human beings have faced since the past and their economic effects, and the economic and sectoral effects of COVID-19 in Turkey and in the world. In addition, policies and measures that occurred during the epidemic process, literatüre reviews of academic studies in the world and in Turkey are included. The aim of our study is to investigate the effects of the pandemic on the economy and the measures and measures taken.