Yûsuf Sûresinin işâri tefsiri
Ishari tafseer of the Yusuf Sura
- Tez No: 772307
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, İşârî Tefsir, Kıssa, YûsufSûresi, Zâhir-Bâtın, Mysticism, ConnotativeInterpretation (IshariTafsir), Story (Parable), The Surah of Yusuf, Apparent-Hidden (Dhâhir-Bâtin)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Kur'an'da“en güzel kıssa”olarak isimlendirilen Hz. Yusuf'un (a.s) hayatını anlatan Yûsufsûresinin işârî/tasavvufî tefsiri anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, usûlü ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde tefsir kavramının açıklaması yapılmış bölümleri ayrıntılı biçimde yazılmıştır. Ayrıca işârî tefsir hakkında bilgiler verilmiş, bu tefsir çeşidinin kaynakları, kabul şartları, delilleri ve çeşitleri ele alınmıştır. Kıssa kavramı hakkında bilgi verilerek önemine değinilmiştir. İkinci bölümde ise; Yûsuf Sûresi hakkında bilgiler verilerek âyetlerininiş nedenleri ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde Yûsufsûresinin, işârî tefsir alanında yazılan ve birçok kimse tarafından temel eser olarak adlandırılan eserlerden istifadeler aktarılmıştır. Âyetlerin bilinen tefsirlerinden öte mutasavvıfların derin düşünce ve ilham neticesinde yaptıkları tefsirlere yer verilmiştir. Sonuç kısmında ise yapılan araştırmalar neticesinde işârî tefsir hakikatine dikkat çekilerek Hz. Yûsuf'un hayatındaki işaretlerden yola çıkılıp içerdikleri derin manalara dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been triedto be explained the ishari/mystical tafsir of the surah of Yusuf, which tells about the life of Yusuf (alayhissalam), that named as“the most beautiful parable”in the Qur'an. The study consists of an introduction and three parts. In the introduction part, information about the purpose, method ands ources of thes tudy is given. In the first part, the term of tafsir is explained and its chapters are written in detail. Inaddition, information about ishari tafsir is given and the sources, acceptance conditions, proofsand types of this type of tafsir are discussed. By giving information about the concept of parable, its importance has been mentioned. And in the second part; by giving information about the surah of Yusuf, the verses' coming reasons are mentioned. In the third part, the surah of Yusuf is conveyed by making use of the works written in thefield of ishari tafsir and called by many people as the basic work. Apart from the known tafsirs of the severses, the tafsirs made by mystics as a result of deep thought and inspiration are included. In the conclusion part, as a result of the researches, attention was drawn to the truth of ishari tafsir, and setting off the signs at Yusuf's life, the attention was drawn to the deep meanings that contained.