Kurumsal itibar ve kurumsal sosyal sorumluluğun örgüt performansına etkisinde CEO tarzı liderlik rolünün grup örgütler nezdinde araştırması
A research on CEO-style leadership's role at group organizatoins on the effects of corporate reputation and corporate social responsibility on organization performance
- Tez No: 772367
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal İtibar, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, CEO, örgüt performansı, Corporate Reputation Corporate Social Responsibility CEO, organizational performance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
Bu çalışmanın amacı kurumsal itibarın ve kurumsal sosyal sorumluluğun örgüt performansına etki incelenmektedir. Ayrıca çalışmada CEO tarzı liderliğin aracılık rolü olabileceği ve bu değişkenin etkileri araştırılmıştır. Bu çalışmada kâr amaçlı ve kâr amaçsız örgütleri grup örgüt (Holdingler, Üniversiteler, Büyükşehir Belediyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları) adı atında toplamıştır. Çalışma içinde grup örgütlerin soyut bir varlığı olan kurumsal itibarları ve meşrulaşmasını sağlayan kurumsal sosyal sorumluluklarına kavramsal olarak yer verilmiştir. Çalışmada CEO ve C Düzeyli yöneticilerin genel tanımı ele alınmış olup, CEO tarzı liderlik hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca örgüt performansının tanımına da yer verilmiştir. Bu çalışmanın uygulama kısmı grup örgütlerin (Holdingler, Üniversiteler, Büyükşehir Belediyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşları) merkezinde veya merkeze yakın yerlerde kâr amaçsız tepe yöneticisi/ kâr amaçlı tepe yöneticisi/sahibi, alt ya da üst yönetici ve beyaz yakalı insan kaynağı ile gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede Kurumsal İtibar Ölçeği, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ölçeği, Liderlik Tarzı Ölçeği ve Örgütsel Performans Ölçeği'ne ilişkin hazırlanılan anketten elde edilen verilerin analizinde örneklem profilini ortaya koymak üzere frekans analizinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler ise yapısal eşitlik modellemesi aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesine geçmeden önce ölçeklerin faktör yapısının geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi ile sınanmıştır. Yapılan analizler IBM SPSS for Windows v26.0 ve IBM AMOS v24 paket programları aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre kurulan hipotezler doğrulanmıştır. Yöneticilerin yapmış oldukları görevlere göre anletlere vermiş oldukları cevaplar arasında fark olup olmadığı MANOVA testi, fark varsa neden kaynaklandığı Tukey poc hoc testi ile incelenmiştir. Sonuç olarak tepe yönetiminde bulunan Stratejik Yetkili Genel Yönetici/CEO (Chief Executive Officer)'ın liderliği ile kâr amaçlı öğütlerin kâr, kâr amaçsız örgütlerin ise gelir elde etmesine, örgütsel verimliliği ortaya koymasına aracılık rolü vazgeçilmezliği belirtilmiştir. Bu çalışmanın kurumsal ve uygulamada katkısı bulunmaktadır. Kurumsal katkı; kurumsal itibar ve kurumsal sosyal sorumluluğun örgüt performansında CEO tarzı liderlik rolünün grup örgütler açısından değerlendirilmesi ve açıklanmasıdır. Uygulamada olan katkısı ise grup örgütler (Holdingler, Üniversiteler, Büyükşehir Belediyeleri ve Sivil Toplum Kuruluşlar) nezdinde yapılmış ilk çalışma olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of corporate reputation and corporate social responsibility on organizational performance. In addition, the role of CEO style leadership as a intermediary and the effects of this variable have been investigated in the study. In this study, profit and non-profit organizastions have been gathered undur the name of group organizations (Holding, Universities, Metropolitan Municipalities and Non-Gövernmental Organizations). In the study, corporate reputation, which is an intangible, and corporate social responsibilities that provide legitimation are conceptually included. In the study the general definition of CEO an C Level managers is discussed and information about CEO style leadership is given. In addition, the definition of organizational performance is also included. The application part of this study has been carried out in the center of group organizations (Holdings, Universities, Metropolitan Municipalities and Non-Governmental Organizations) or in places close to the center with non-profit top manager, profit-oriented top manager / owner, lower or senior managers and white-collar human resources. In this context, frequency analysis has been used to reveal the sample profile in the analysis of the data obtained from the questionnaire prepared for the Corporate Reputation Scale, Corporate Social Responsibility Scale, Leadership Style Scale and Organizational Performance Scale, and statistical analyzes have been carried out through structural equation modeling. Before moving on to structural equation modeling, the validity of the factor structure of the scales has been tested with confirmatory factor analysis. The analyzes have been carried out using IBM SPSS for Windows v26.0 and IBM AMOS v24 package programs. According to the positions of the managers, whether there is a difference between their perceptions was examined with the MANOVA test, and if there was a difference, the reason was examined with the Tuley poc hoc test. According to the findings of the research, the hypotheses established have been confirmed, and as a result, the indispensability of the intermediary role of the leadership of the Strategic Authorized General Manager, CEO (Chief Executive Officer) in the top management in generating profit for profit-oriented organizations and in generating income for non-profit organizations and revealing organizational efficiency has been stated. This study has institutional and practical contributions. Institutional contribution; the role of CEO style leadership in organizational performance of corporate reputation and corporate social responsibility has been taken as a whole model in terms of group organizations. Its contribution in practice is that it is made by group organizations (Holdings, Universities, Metropolitan Municipalities and Non-Governmental Organizations).