Kur'an-ı Kerim'in ışığında yapılandırmacı eğitimin değerlendirilmesi
Examination of constructive education in the light of the Quran
  1. Tez No: 772391
  2. Yazar: EMİN BALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim felsefesi, Yapılandırmacı eğitim, Kuran'ın eğitim anlayışı, İbn-i Cemâa, Education, Educational philosophy, Constructivist education, Qur'an's understanding of education, İbn-i Cemâa
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
“Kur'an-ı Kerim'in Işığında Yapılandırmacı Eğitimin Değerlendirilmesi”konulu tezimiz, bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde eğitim kavramı, eğitim felsefesi, eğitim sosyolojisi, eğitim psikolojisi ve öğrenme kavramları üzerinde durulmuş ve ayrıca öğrenme kuramlarından olan davranışçı öğrenme ile yapılandırmacı öğrenme arasındaki farklara değinilmiştir. İkinci bölümde eğitimde yeni yaklaşımlar bağlamında yapılandırmacı yaklaşım hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca yapılandırmacılıktaki strateji ve yöntemler üzerinde de durularak yapılandırmacı anlayışa uygun örnek ders işlenişleri hakkında da bilgiler sunulmuştur. Çalışmamızın son bölümü olan üçüncü bölümde Kuran'ın eğitim anlayışı üzerinde durulmuş ve bu kapsamda Kuran'ın insanı eğitirken kullandığı ilke ve metotlardan bahsedilmiştir. Ayrıca Kuran'da geçen eğitimle ilgili ayetler üzerinde de durularak Kuran'ın eğitim anlayışıyla yapılandırmacı eğitimin mukayesesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis titled“ Examination of Constructivist Education in the Light of the Qur'an”consists of an introduction and three parts. In the first chapter, the concept of education, educational philosophy, educational sociology, educational psychology and learning concepts are emphasized, and also the differences between behavioral learning and constructivist learning, which are learning theories, are mentioned. In the second part, information is given about the constructivist approach in the context of new approaches in education. In addition, by emphasizing on the strategies and methods in constructivism, information about sample lectures in accordance with the constructivist understanding is presented. In the third chapter, which is the last part of our study, the understanding of education in the Qur'an is emphasized and in this context, the principles and methods used by the Qur'an in educating people are mentioned. In addition, the Qur'an's understanding of education and constructivist education were compared by emphasizing the verses related to education in the Qur'an.