Müsteşriklerin görüşlerinin Kur'an ilimleri ışığında incelenmesi (A'râ'ül müsteşrikîn havle'l Kur'âni'l Kerîm özelinde)
Study of oryantali̇sts' opinions in line with the Quranic siences (Sample of Arau al-mustashriqin )
- Tez No: 730814
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân, Oryantalizm, Ârâü'l-Müsteşrikîn, Radwan, Tafsir, Qur'an, Orientalism, Ârâü'l-Müsteşrikîn, Radwan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kur'ân-ı Kerîm ile ilgili Batı dünyasında çeşitli araştırma ve çalışma faaliyetleri yürütülmüştür. Bu çalışmalar genellikle Doğu medeniyetlerini inceleyen müsteşriklerin yürütmüş olduğu faaliyetler ile şekillenmiştir. Bu çalışmada; Müsteşriklerin görüşleri Kur'ân ilimleri ışığında incelenmiş olup, Batı'nın oryantalizm faaliyetlerine karşı eleştirel bir yaklaşımda bulunmuş olan Ömer b. İbrahim Radwan'ın, Ârâü'l-Müsteşrikîn isimli eserinin analizi yapılmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde; tezin konusu, amacı, önemi, kullanılan yöntem, veri toplama ve analiz şekli gibi konulara değinilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm, Kur'ân ilimleri, Tefsir ilmi ve Ömer b. İbrahim Radwan'ın, Ârâü'l-Müsteşrikîn isimli eseri genel hatlarıyla incelenmiştir. Birinci bölümde; Müsteşrikler ve çalışmalarının analizi yapılmıştır. Bu bölümde; Oryantalizmin tanımı, ortaya çıkış sebepleri, amaç ve hedefleri, kullanmış oldukları yöntemler, alanında otorite kabul edilmiş müsteşrikler ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise; Müsteşriklerin iddiaları ve onlara karşı Kur'ân ilimleri ışığında getirilen delillere yer verilmiştir. Bu bölümde özellikle Müsteşriklerin Kur'ân-ı Kerîm hakkında hangi konularda iddialarda bulundukları ve Radwan'ın müsteşriklerin bu iddialarına nasıl cevaplar verdiği tahlil edilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında ise; özellikle Batı'da yürütülen İslamofobik hareketlerin arka planında oryantalizm olduğu, müsteşriklerin yürütmüş oldukları faaliyetlere dikkat edilmesi gerektiği, bu faaliyetlerin İslam ülkelerindeki gençliğin din algısı üzerinde dahi etkileri olduğu neticelerine varılmıştır. Çözüm önerisi olarak da Radwan'ın Ârâü'l-Müsteşrikîn isimli eseri gibi çalışmaların gündemde tutulması ve bu çalışmaların sayılarının artırılması gerektiği ifade edilmiştir. Çalışma kaynakça ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Various research and study activities have been carried out in the Western world regarding the Holy Qur'an. These studies were generally shaped by the activities carried out by the orientalists who studied Eastern civilizations. In this study; The views of the orientalists were examined in the light of the Qur'anic sciences and the analysis of the work of Umar b. Ibrahim Radwan, Ârâü'l-Müsteşrikîn, who had a critical approach to the orientalism activities of the West, was made. In the introductory part of the study; the subject, purpose, importance, method used, data collection and analysis method of the thesis are touched upon. The Holy Qur'an, the sciences of the Qur'an, the science of Tafsir and the work of Umar ibn Ibrahim Radwan, Ârâü'l-Müsteşrikîn were examined in general terms. In the first part; Orientalists and their work were analyzed. In this section; The definition of Orientalism, the reasons for its emergence, its aims and objectives, the methods they have used, the orientalists who have been accepted as authorities in the field and their works are included. In the second part; The claims of the orientalists and the evidence brought against them in the light of the Qur'anic sciences are included. In this chapter, in particular, it is analyzed on which issues the Orientalists make claims about the Holy Qur'an and how Radwan responds to these claims of the orientalists. In the conclusion part of the study; It has been concluded that orientalism is in the background of the Islamophobic movements carried out especially in the West, that attention should be paid to the activities carried out by the orientalists, and that these activities have an impact even on the perception of religion of the youth in Islamic countries. As a solution proposal, it was stated that studies such as Radwan's Ârâü'l-Müsteşrikîn should be kept on the agenda and the number of these studies should be increased. The work is completed with a bibliography.