Kronik hastalığı olan kişilerde erteleme davranışı varlığının tedavi uyumuna etkisi
  1. Tez No: 772593
  2. Yazar: MERVE ŞEHİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, erteleme, tedavi uyumu, Chronic disease, procrastination, medication adherence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Erteleme; yerine getirilmesi gereken görevlere başlama veya görevleri tamamlamada gecikme veya verilmesi gereken kararları ötelemeye yönelik davranışsal bir eğilim olarak tanımlanır. Erteleme davranışı beraberinde birçok istenmeyen sonuçlar doğurmakta, kişilerde stres ve çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Kronik hastalıklar ise, normal fizyolojik fonksiyonlarda yavaş ve ilerleyici bir sapmaya neden olan, yaşamın uzun bir dönemini kapsayan, kendiliğinden gerilemesi ve tamamen iyileşmesi mümkün olmayan, sürekli tıbbi bakım ve tedavi gerektiren hastalıklardır. Bu hastalıklarda kişinin tedaviye uyum süreci prognozu ve yaşam kalitesini etkileyebileceğinden bu kişilerde erteleme davranışının varlığı önem arz etmektedir. Gereç ve Yöntem: Şişli Hamidiye Etfal Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Aile Hekimliği Polikliniğine herhangi bir amaçla başvurmuş yalnız 1 kronik hastalığı olan 18 yaş üzeri bireylere sosyodemografik verileri içeren bilgi formu, Morisky Tedavi Uyum Ölçeği (MTUÖ-8) ve Genel Erteleme Ölçeği uygulanacaktır. Bulgular: Kronik hastalığı olan bireylerde erteleme eğilimi arttıkça hastaların tedaviye uyum düzeylerinde azalma olduğu gözlenmiştir. Yaş arttıkça erteleme davranışında azalmaya paralel olarak tedavi uyum düzeyinin yükseldiği görülmüştür. Örneklemimizde bekar ve erkek hastaların daha fazla erteleme davranışı sergilediği sonucuna ulaşılmıştır. Kronik hastalık çeşitlerine göre değerlendirildiğinde psikiyatrik hastalığı olan kişilerde ertelemeye meyil anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç: Kronik hastalığı olan bireylerde erteleme davranışı varlığının, hastaların tedaviye uyum düzeylerini negatif yönde etkilediği gözlenmiştir. Kronik hasta izleminde kişilerin erteleme eğilimi gösterip göstermediği ölçülerek tedavi planı ayarlanıp daha etkili bir yaklaşım sunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Procrastination is defined as a behavioural tendency to delay in starting or completing tasks or postponing decisions that need to be made. Procrastination behaviour has many undesirable consequences and may cause stress and various diseases. Chronic diseases, on the other hand, are diseases that cause a slow and progressive deviation in normal physiological functions, cover a long period of life, can not regress spontaneously and can not be completely cured, and require continuous medical care and treatment. In these diseases, the presence of procrastination behaviour in these people is important as the process of adaptation to treatment may affect the prognosis and quality of life. Materials and Methods: An information form including sociodemographic data, Morisky Medication Adherence Scale (MMAS-8) and General Procrastination Scale will be applied to individuals over 18 years of age with only 1 chronic disease who have applied to Şişli Hamidiye Etfal Health Practice and Research Centre Family Medicine Polyclinic for any purpose. Results: It was observed that as the tendency to procrastinate increased in individuals with chronic diseases, the level of medication adherence decreased. As age increased, it was observed that the level of treatment compliance increased in parallel with the decrease in procrastination behaviour. In our sample, it was concluded that single and male patients showed more procrastination behaviour. When evaluated according to the types of chronic diseases, procrastination behaviour was found to be significantly higher in patients with psychiatric diseases. Conclusion: It was observed that the presence of procrastination behaviour in individuals with chronic diseases negatively affects the level of medication adherence of patients. In the monitoring of patients with chronic disease, a more effective approach can be offered by adjusting the treatment plan by measuring whether people tend to procrastinate.