Matematik dersi öğretim programlarında 21. yüzyıl becerileri: Türkiye, Singapur, Finlandiya ve İngiltere karşılaştırması
21st century skills in mathematics teaching programs: Comparison of Turkey, Singapore, Finland and England
  1. Tez No: 772640
  2. Yazar: HATİCE GÜRSES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKBER TOMUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. Yüzyıl Becerileri, Matematik, Öğretim Programı, 21st Century Skills, Mathematics, Teaching Program
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmada Türkiye, Singapur, Finlandiya ve İngiltere Matematik Dersi Öğretim Programları genel amaçları ve öğrenci kazanımlarında bulunan 21. yüzyıl becerilerini belirlemek ve ülkeler arası karşılaştırma yapmak amaçlanmıştır. Bu amaçla yapılan alan yazın taraması farklı kurum ve kuruluşlar tarafından beceri çerçeveleri çizildiği görülmüştür. Yayınlanan beceriler arasında Avrupa Birliği Çerçeve Metni (Hayat Boyu Öğrenme İçin Temel Yeterlikler), Türkiye'de de Türkiye yeterlilikler Çerçevesi tarafından temele alındığı ve ülkemiz programlarında yerini aldığı tespit edildiğinden araştırmada ölçüt olarak kullanılmıştır. Araştırma Nitel betimsel bir çalışmadır. Araştırma yöntemi olarak bakıldığında, konusu gereği bir karşılaştırmalı eğitim çalışmasıdır. Karşılaştırmalı eğitim araştırma yaklaşımlarından yatay yaklaşımdan yararlanılmıştır. Verilerin analizinde Forster'in doküman analizi kullanılmıştır. Veriler NVIVO 11 istatistik programına aktarılarak kod, kategori ve temalar halinde analiz edilmiş, ardından ülkeler arası karşılaştırma yapılmıştır. Önce genel amaçlar ardından da öğrenci kazanımları incelenmiş ve bulgularda açıklanmıştır. Araştırma sonuçlarında matematiksel yetkinlik ve bilim ve teknolojide temel yetkinlikler ile öğrenmeyi öğrenme becerilerinin tüm ülke programlarında önemli ölçüde yer verildiği, anadilde iletişim becerilerinin ülke programlarında fazla yer almadığı, inisiyatif alma ve girişimcilik becerilerine genel amaçlarda sadece Finlandiya'da yer verilmiştir. Türkiye Matematik Dersi Öğretim programında öğrenci kazanımlarında dijital yetkinlik becerilerinin tespit edilemediği görülmüştür. Ancak tüm programların birbirleri ile benzer özellikler taşıdığı incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu durumda başarı farklılıklarının öğretim programlarının uygulanma süreçlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bütün bu sonuçlara istinaden başarı farklılıklarının giderilmesi adına ülkeler arası resmi gezilerle program uygulamaları konusunda karşılıklı iletişim sağlanarak başarı düzeyleri arası farkın azalabileceği öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The general objectives and student achievements of the mathematics curriculum in Finland, Singapore, England, and Turkey were analyzed comparatively. For this purpose, the literature searches were obtained and it was seen that competency frameworks were found to be determined by different institutions and organizations. Among the published skills, the European Union Framework Text (Basic Competencies for Lifelong Learning) was used as a criterion in the research, since it was taken as a basis of the Turkish Qualifications Framework and took its place in our country's programs. The research is a qualitative descriptive study. Based on the research method, this is a comparative education study because of its topic. The horizontal approach was used for benchmarking approaches in education. Forster's document analysis was used. The data were transferred to the NVIVO statistical program and analyzed in terms of codes, categories, and themes, and then comparisons were made between countries. First, the general objectives and then the student achievements were examined and explained in the findings. The results of the research show that mathematical competence and basic competencies in science and technology and learning-to-learn skills are given a significant place in all country programs, communication skills in the mother language are not included in-country programs, and initiative and entrepreneurship skills are included only in Finland for general purposes, and in the Turkish Mathematics Curriculum. It was seen that digital competence skills could not be determined by student successes. However, it has arisen as a result of the examinations that all programs have similar features to each other. In this case, it is thought that the differences in success originate from the implementation processes of the curriculum. Based on all these results, it is among the suggestions that the difference between success levels can be reduced by providing mutual communication about the program implementations with official visits between countries to eliminate the differences in success.