Carya illinoensis (pikan) kabuklarında antibakteriyel ve antioksidan özelliklerin araştırılması
Investigation of antibacterial and antioxidant activities of walnut shell from Carya illinoensis (pecan)
  1. Tez No: 772726
  2. Yazar: PELİN ÇAĞILTI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVCİHAN GÜRSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Carya illinoensis, Antibakteriyel, Antioksidan, Carya illinoensis, Antibacterial, Antioxidant
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Carya illinoensis (Pikan) kabuğunun infüzyon tekniği kullanılarak elde edilen ekstraktının antioksidan ve antibakteriyel etkinlikleri belirlenerek gıda sanayinde katkı ve koruyucu malzeme olarak farklı kullanım alanlarının oluşturulmasına olanak sağlaması amaçlanmıştır. Antioksidan özelliğinin belirlenmesinde DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil), ABTS [2,2'-azino-bis- (3-etilbenzotiazolin-6-sülfonikasit)] ve toplam fenolik içerik tayin yöntemleri kullanılmıştır. Pikan ceviz ekstraktındaki toplam fenolik madde miktarı ceviz içinde 5,788 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/ g örnek, ceviz kabuğunda 201,469 mg GAE/ g örnek olarak bulunmuştur. DPPH radikalini giderme bakımından antioksidan madde miktarı pikan ceviz içi 66,54 mmol trolox eşdeğeri antioksidan kapasite (TEAC)/ g örnek, ceviz kabuğu 314,63 mmol TEAC/ g örnek olarak, ABTS yönteminde pikan ceviz içinde 7,48 mmol TEAC/ g örnek ceviz kabuğunda ise 393,31 mmol TEAC/ g örnek olarak tespit edilmiştir. Antibakteriyel etkinliğin araştırılmasında Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Escherichia coli (Gram-) (ATCC 25922) (American Type Cell Collection), Salmonella Typhimurium (Gram-) (ATCC 29630), Bacillus subtilis (ATCC 6633) (Gram +) ve Staphylococcus aureus (Gram +) (ATCC 29213) mikroorganizmaları üzerinde pozitif kontrolde Vankomisin ve Ampisilin, negatif kontrolde blank disk kullanılarak değerlendirilmesi yapılmış, antibakteriyel analiz sonucunda en yüksek etki E. coli ve S. Typhimurium (Gram(-)), en düşük etki S. aureus ve B. Subtilis'de (Gram(+)) gözlemlenmiştir. Araştırmada kullanılan Choctaw pikan cevizinin antibakteriyel özelliklerinin önemli düzeyde (p< 0,05) farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; it is aimed to determine the antioxidant and antibacterial activities of the extract obtained by using the infusion technique of Carya illinoensis (Pecan) shell, and to enable the creation of different areas of use as an additive and preservative material in the food industry. DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazil), ABTS [2,2'-azino-bis- (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)] and total phenolic content determination methods were used to determine the antioxidant properties of the shell. Total phenolic content in pecan walnut extract was found to be 5,788 mg gallic acid/g sample in walnut and 201.469 mg gallic acid/g sample in walnut shell. In terms of DPPH radical removal, the amount of antioxidant substance in pecan walnut is 66.54 mmol TEAC/ g sample, walnut shell is 314.63 mmol TEAC/ g sample, and in ABTS method 7.48 mmol TEAC/ g sample walnut shell is 393, 31 mmol TEAC/g was determined as sample. Kirby-Bauer disk diffusion method was used to investigate the antibacterial activity. Escherichia coli (Gram-) (ATCC 25922) (American Type Cell Collection), Salmonella Tyhpimurium (Gram-) (ATCC 29630), Bacillus subtilis (ATCC 6633) (Gram +) and Staphylococcus aureus (Gram +) (ATCC 29213) microorganisms Evaluation was made using Vancomycin and Ampicillin in the positive control, and blank disc in the negative control, and as a result of the antibacterial analysis, the highest effect was on E. coli and S. Tyhpimurium (Gram(-)), the lowest effect was on S. aureus and B. Suptilis (Gram( +)) have been observed. It was determined that the antibacterial properties of Choctaw pecan walnut used in the study showed significant (p< 0.05) differences.