Satış vaadi sözleşmesinde munzam zarar
Collateral damage in preliminary contract for sale
  1. Tez No: 772780
  2. Yazar: UMARE ATASOY TANRIKULU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SAMİ AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Satış Vaadi Sözleşmesi, Munzam Zarar, Taşınır Satışında Munzam Zarar, Taşınmaz Satışında Munzam Zarar, Preliminary Contract for Sale, Collateral Damage, Collateral Damage in Sale of Chattel, Collateral Damage in Sale of Real Estate
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Paranın değer kaybetmesi ve alım gücünün azalması önemli bir ekonomik sorundur. Alacaklının temerrüt faiziyle karşılanamayan zararının mütemerrit borçludan tahsil edileceğini düzenleyen munzam zarar kurumunun amacı, borçlunun temerrüde düşmesini önlemek ve borcunu zamanında ifa etmemesi karşısında bir tazminat tehdidi oluşturmaktadır. Ancak gerek Yargıtay uygulamalarındaki istikrarsızlık gerekse enflasyonun hızla yükselişi karşısında alacaklının karşılaştığı ispat zorlukları, munzam zarar müessesesinin gereği gibi icra edilmemesine yol açmaktadır. Dolayısıyla munzam zarar, düzenlenme amacının aksine borçlular için bir caydırıcılık görevi icra edememektedir. Munzam zarar sadece para alacaklarında değil, sözleşmeden doğan alacaklarda da söz konusu olabilir. Bu çalışmada bir ön sözleşme olan satış vaadi sözleşmesinin ifa edilmesinde temerrüde düşülmesi halinde, vaad alacaklısının oluşabilecek munzam zararları incelenmiştir. Her ne kadar munzam zararın görünüş biçimlerinden ve zarar kalemlerinden bahsedilmiş olsa da munzam zarar temerrüt faizini aşan tüm maddi zararları kapsadığı için açıklanan zarar kalemleri ile sınırlı değildir. Bu sebeple munzam zararın uygulamadaki sorunu, görünüş ve ortaya çıkış biçimine ilişkin değil, ispat ve hesaplama yönteme ilişkindir. Bu çalışmanın yapılış amacı, vaad borçlusunun satış vaadi sözleşmesinin ifasında temerrüde düşmesi halinde, paranın değer kaybının vaad alacaklısını nasıl etkilediği ve alacaklının oluşan munzam zararını nasıl ispatlayacağı ve zararının nasıl hesaplanacağına dikkat çekmektir. Çalışmada, satış vaadi sözleşmesinde ortaya çıkan munzam zararın ispatı ve hesaplanmasına ilişkin benimsenen yöntemler gerekçelendirilerek açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Depreciation of money and decrease in purchasing power is an important economic problem. The purpose of the collateral damage institution, which regulates that the creditor's loss that cannot be covered by default interest, will be collected from the defaulting debtor, is to prevent the debtor from defaulting and to create a compensation threat against his/her failure to fulfill his debt on time. However, the difficulties of proof faced by the creditor in the face of both the instability in the departments of the Supreme Court and the rapid rise in inflation lead to the fact that the contingent loss institution is not properly enforced. Therefore, the collateral damage cannot act as a deterrent for the debtors, contrary to the purpose of the regulation. Collateral damage may occur not only in money receivables, but also in contractual receivables. In this study, the collateral damage that may occur to the promise creditor in case of default in the performance of the preliminary contract, which is the promise to sell contract, are examined. Although the appearance forms of the collateral damage and the loss items have been mentioned, the collateral damage is not limited to the described loss items since it covers all material losses exceeding the default interest. For this reason, the problem of collateral damage in practice is not related to the form of appearance, but to the method of proof and calculation. The purpose of this study is to draw attention to how the loss of value of money affects the creditor of the promise, how the creditor will prove the collateral damage and how the loss will be calculated in the event that the promise debtor defaults in the performance of preliminary contract for sale. In the study, the methods adopted for the proof and calculation of the collateral damage arising in the preliminary contract for sale are explained by justifying them.