Giresun yöresinde geleneksel meslekler
Traditional professions in Giresun region
  1. Tez No: 772849
  2. Yazar: HÜLYA SİNİR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇERİBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Meslekler, Halk Bilimi, Giresun, Kültür, Traditional Professions, Folklore, Giresun, Culture
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
İnsanlar var olduğu andan itibaren her zaman için bir arayış ve uğraş içerisinde olmuşlardır. Bu uğraşların devamlılığı ve üretkenliği sayesinde de zaman içerisinde geleneksel meslekler oluşmaya başlamıştır. Geleneksel meslekler, geçmiş zamanlardan günümüze kadar, bazı değişim ve dönüşümlerle birlikte varlığını korumaya devam etmiştir. Günümüze kadar ulaşmış olan mesleklerin yıllar içerisindeki aktarımları genellikle usta-çırak ilişkisine bağlı olarak gelişim göstermiş ve devam etmiştir. Kültürel değerlerimiz bir parçası olan geleneksel meslekler, bu değerlerin sürdürülebilir hale gelmesi ve nesiller arası aktarımının sağlanabilmesi için önem arz etmektedir. Buna bağlı olarak Giresun bölgesinde gerçekleştirilen“Giresun Yöresinde Geleneksel Meslekler”adlı çalışmada, Giresun ilinde yaşayan ya da kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslekler tespit edilmiştir. Yapılan derleme çalışmalarının sonucunda mesleklerin devamlılığının sağlanabilmesi adına meslekler hakkında bilgiler edinilmiş ve çıkarımlarda bulunulmuştur. Bu çalışmada literatür çalışma ve alan araştırmasının ardından elde edilen bilgiler doğrultusunda geleneksel meslekler üzerinde saha çalışması yapılmış ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Literatür çalışmasında konuyla ilgili olarak farklı bölgelerde yapılmış olan geleneksel meslekler üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Çalışma“Giriş”,“İnceleme”ve "Sonuç bölümlerinden oluşmaktadır. İnceleme kısmı ise üç bölümden oluşmaktadır. Giriş Bölümü'nde; Araştırmanın metodolojisinden, Birinci Bölümde; derleme yapılan alanla ilgili genel bilgiler, İkinci Bölüm' de; Giresun yöresinde yaşayan geleneksel meslekler, Üçüncü Bölümde; yörede yaşayan geleneksel meslekler ile ilgili olarak gerçekleştirilen inanç ve uygulamalardan, Sonuç Bölümü'nde ise elde edilen bulgulardan söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Humans have always been in search and struggle since their existence. Thanks to the continuity and productivity of these occupations, traditional occupations began to emerge over time. Traditional professions have continued to exist with some changes and transformations from the past to the present. The transfers of the professions that have reached until today have generally developed and continued depending on the master-apprentice relationship. Traditional occupations, which are a part of our cultural values, are important for these values to be sustainable and to be transmitted between generations. Accordingly, in the study titled“Traditional Occupations of Giresun Region”carried out in Giresun region, traditional occupations living in Giresun province or that are about to disappear were identified. As a result of the compilation studies, information about the professions was obtained and inferences were made in order to ensure the continuity of the professions. In this study, traditional occupations were compiled and evaluated in line with the information obtained after the literature study and field research. In the literature study, studies on traditional occupations made in different regions were examined. The study consists of“Introduction”,“Review”and“Conclusion”sections. The review part consists of three parts. In the Introduction Section; From the methodology of the research, in the First Chapter; General information about the compilation area, in the Second Chapter; Traditional occupations living in Giresun region, in the Third Chapter; The beliefs and practices related to the traditional professions living in the region, and the findings obtained in the Conclusion Section are mentioned.